Carl Philips och Sofias bröllop

Så mycket kostar bröllopet

NYHETER

Madeleines bröllop kostade runt sex miljoner.

För Carl Philip och Sofia väntas kostnaden bli densamma.

– Det kan ligga på samma nivå, säger kungahusets ekonomichef Jan Lindman.

Kungen har bestämt sig för att göra Sofia till prinsessa när hon gifter sig med prins Carl Philip. Hon kommer bära titeln H.K.H Prinsessan Sofia, Hertiginna av Värmland.

När kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig i juni 2010 kostade kalaset runt 20 miljoner kronor. Men några sådana summor kommer det inte röra sig om när Carl Philip och Sofia Hellqvist nu byter ringar.

– Kungliga bröllop handlar mycket om status. Därför ska han ju inte bräcka Victorias bröllop, men det blir ju inte heller mindre än Madeleines och vi vet ju att hennes kostade en bit över sex miljoner, säger Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson.

Victoria i en klass för sig

Kungahusets ekonomichef Jan Lindman vill inte prata siffror, men bekräftar att det inte är tal om några 20 miljoner.

– Är det en tronföljare så är det en annan nivå på bröllopets dignitet än det här. Det kanske kan ligga på samma nivå som Madeleine och Chris bröllop men det är för tidigt att säga, säger han.

Kungen betalar hälften

Lindman hänvisar till årsredovisningen – som släpps nästa vår. Där kommer man att visa hur mycket bröllopets officiella och statligt finansierade del har kostat. Den privata delen, som vid både Victorias och Madeleines bröllop ska ha varit drygt hälften av den totala notan, betalar kungen.

– Vid de tidigare två bröllopen har det varit en fest kvällen innan för brudparets vänner och kanske några jämnåriga utländska kungligheter. Den är i vår uppdelning typiskt privat, säger han.

– Kommer man sedan till bröllopet så är alla arrangemang kring kyrkan i form av blommor, säkerhet och transporter en typiskt officiell kostnad som betalas av hovstaten.

Middagen dyr

En av de största kostnaderna är bröllopsmiddagen för en stor del av bröllopets 400 gäster.

– Det är klart, för till den hör ju förutom själva maten alla arrangemang, utsmyckningar och underhållning, säger Lindman.

Något som blir billigare i år är transporterna.

– Såväl vigsel och middag kommer ju denna gång att äga rum på Stockholms Slott. Det innebär ju nu att det kan finnas vissa transportkostnader som kommer att bortfalla.

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Carl Philips och Sofias bröllop

ÄMNEN I ARTIKELN

Carl Philips och Sofias bröllop

Prinsessan Sofia

Prins Carl Philip