Expert: "Nästa jordskalv kommer vara ännu större"

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 49

NYHETER

Plattan under Katmandu flyttade sig tre meter på trettio sekunder när skalvet i Nepal inträffade.

Men det var inte den stora jordbävningen som experter har förutspått.

– Det kommer hända igen, fast nästa jordskalv kommer vara ännu större, säger Roger Bilham, världens ledande geolog på jordbävningar i regionen, till Aftonbladet.

När Aftonbladet når Roger Bilham – en av världens ledande geologer på jordbävningar i Nepal – är han ute och shoppar med sin fru i Colorado. Han har ont om tid och kan inte prata så länge. I morgon ska han resa till Nepal med BBC för att göra en dokumentär om helgens jordskalv.

Robert berättar att jordplattan under Katmandu flyttade sig tre meter söderut på trettio sekunder när skalvet i Nepal inträffade.

– Men det kommer hända igen, fast nästa jordbävning kommer vara ännu större, säger han.

Förutspådde jordbävningen

Redan för 21 år sedan förutspådde Roger Bilham skalvet i Nepal.

– En del rynkade på ögonbrynen och jag blev allt lite orolig att jag hade tagit i för mycket. Men många experter tog mig på allvar och i dag har det visat sig att det precis det jag beskrev har inträffat, säger han.

Roger Bilham säger att man därför var medveten i Nepal om att ett stort jordskalv skulle inträffa och har anpassat byggreglerna därefter.

Portad från Indien

– Men i Indien är jag portad. De tycker jag för skrämselpropaganda eftersom jag har flaggat för att ett jordskalv kan inträffa precis bredvid en kärnreaktor. Men jag kommer ta en kula för att prata öppet om det här, säger han.

Den indiska plattan rör sig norrut med ett par centimeter om året. Det är därför man inte ska bli förvånad när en ny jordbävning sker igen.

– Indiens jordplatta rör sig under bergen i Himalaya. Det är därför bergen är så höga och fortsätter att växa. Men det är även därför det kommer ske fler jordskalv här, säger Roger Bilham.

På 1500-talet flyttades plattan under Tibet 23 meter. Det är ett sådant jätteskalv Roger Bilham förutspår kommer ske i Nepal. I internationella geologkretsar kallas det "The great himalayan quake".

Nästa stora jordskalv

– Jag tror det kommer inträffa drygt sextio kilometer från Katmandu. Det kan ske om ett eller sexhundra år men jorden har en vana att överraska, säger han.

Dessförinnan tror Roger att det kommer ske en lika stor eller ännu större jordbävning i Buhtan eller i Kashmir i Indien.

– Men vi geologer leker bara med nummer. Vi får egentligen ingen hjälp från jorden eftersom det inte finns tillräckligt med god data från den här regionen för att kunna se ett större mönster och göra gissningar om framtiden.

Plötsligt måste Roger Bilham lägga på.

– Min fru ger mig onda ögat. Jag måste shoppa vidare, säger han.

Enligt de senaste uppgifterna har skalven i Nepal hittills skördat över 4 000 människors liv.

Publicerad: