Talibanfången ska ställas inför rätta

1 av 3 | Foto: AP
Bowe Bergdahl.
NYHETER

Soldaten Bowe Bergdahl blev världskänd efter fem år i talibanernas fångenskap.

Han pekades ut som en desertör efter att ha lämnat sin post – och ska nu ställas inför rätta.

– Jag hade en vild idé om att visa världen att jag kunde vara vad alla som ser på bio vill vara, jag ville bevisa att jag var en sådan person, säger Bowe Bergdahl i poden Serial.

När Bowe Bergdahl under förra sommaren släpptes fri efter fem år i fångenskap hos talibaner i Afghanistan hyllades han först som en hjälte.

President Barack Obama höll presskonferens tillsammans med Bergdahls föräldrar och meddelade att man förhandlat fram en fångväxling där fem talibaner frigetts från fånglägret på Guantanamo.

Men snabbt därefter framkom kritik från både politiker och militärer som menade att Bergdahl avvikit från sin post och borde behandlas som en desertör.

Hörs själv tala

När den nu uppmärksammade nyhetspoden Serial i sin andra säsong tar upp historien kring Bergdahl har återigen både USA:s och världens blickar riktats mot turerna.

I poden hörs Bowe Bergdahl själv för första gången berätta om varför han lämnade sitt förband.

I samtal med manusförfattaren Mark Boal förklarar Bergdahl att han ville uppmärksamma den amerikanska armén på missförhållanden och dåligt ledarskap i sitt kompani.

En omfattande sökinsats trodde han skulle kunna leda till att han senare fick chansen att prata med högt uppsatta militärer och berätta om de påstådda problemen.

I stället blev han snabbt tillfångatagen av en grupp talibaner – och inledde sina fem år i fångenskap.

– Hur kan jag förklara för någon att det gör ont att stå i ett tomt mörkt rum? Det gjorde ont i kroppen, men det var mer än så. Jag kunde vakna upp utan att minnas vem jag var. Jag ville skrika, men kunde inte, så jag skrek inne i mitt huvud, säger han i poden enligt TT.

Tidigare har han inte gett några intervjuer om tiden i fångenskap, men med Mark Boal – känd för att ha skrivit filmerna ”The Hurt Locker” och ”Zero Dark Thirty” – finns över 25 timmar inspelade samtal mellan de båda.

Riskerar fängelse

I samband med att nytt ljus kastats över Bowe Bergdahl med poden Serial har nu den amerikanska armén meddelat vad som väntar för soldaten.

Under våren kommer han att ställas inför krigsrätt, misstänkt för att ha deserterat och för att ha uppträtt otillbörligt inför fienden, skriver AP.

I samtalen med Mark Boal berättar Bowe Bergdahl om hur han tänkte när han lämnade basen:

– Som menig hade jag inte kunnat få någon att lyssna på mig. Ingen skulle ta mig på så stort allvar att en utredning skulle inletts.

Anklagelserna mot Bergdahl är så pass allvarliga att han riskerar livstids fängelse om han skulle dömas, skriver Los Angeles Times.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA