Flyktingar dog i lastbil i Österrike

”Värsta massmordet sedan andra världskriget”

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

PARNDORF Här låg dussintals döda människor. I en massgrav på hjul parkerad intill en av Österrikes största vägar. Nu jagas de ansvariga av polis i flera länder i Europa.

– Det här är det värsta massmordet sedan andra världskriget, säger politikern Gerhard W.Loub från österrikiska folkpartiet ÖVP.

På ena sidan en tunn lastbilsvägg dundrade bilar förbi i omkörningsfilen, på andra sidan dog människor en efter en. Troligtvis av kvävning, men det återstår för rättsläkarna att fastställa.

– Kan verkligheten bli mer overklig än så här, säger en polisman vi talar med i den lilla turiststaden Neusiedl, inte långt från platsen där de döda flyktingarna hittades.

Det är en ljummen sensommarkväll och lediga semesterfirare strosar längs gatorna. Men samtalen är tunga.

– Det här berör oss alla djupt, att det här bara ska kunna hända, nu måste EU sätta stopp för det här, säger polismannen som inte vill ha sitt namn i tidningen.

– Vi får inte uttala oss egentligen och särskilt inte om politik, men jag tycker att EU bär ansvaret för det här.

Möttes av en skräcksyn

Flyktingarna lämnade kriget i Syrien för att kunna leva. De dog i en före detta livsmedelsbil mitt i Europa.

Lastbilenstod parkerad intill motorvägen A4 sedan i onsdags eftermiddag. En tjänsteman på en närliggande vägtullstation reagerade av att det läckte vätska från kylutrymmet, illaluktande vätska. Han slog larm och poliserna som öppnade lastutrymmet möttes av en skräcksyn. Mellan 20 och 50 kroppar, döda sedan obestämd tid.

– Med hundra procent säkerhet kan vi slå fast att det inte fanns några överlevande i utrymmet, sa polismästaren Hans Peter Doskozil vid en presskonferens i Eisenstadt på torsdagskvällen.

Alla kroppar har förts till en före detta djurklinik i närheten där rättsläkare på fredagen ska genomföra de första obduktionerna.

Kvar på platsen där lastbilen hittades är polisens avspärrningsband samt en röd vätska på marken.

Smugglarmaffian slog inte larm till polis eller ambulans, inte ens ett anonymt samtal.

Nu jagas de ansvariga i både Österrike och Ungern. Polisens bästa spår sträcker sig till den lilla ungerska byn Kecskemèt, där lastbilen fångades på en kamera på onsdagsmorgonen.

Sorgen är stor i Österrike och ilskan.

Smugglingen fördöms

Flera politiker har gått ut och fördömt den hänsynslösa smugglingen. Hårdast ord använder politikern Herhard W.Loub som företräder ÖVP.

– Det här är det värsta massmordet i Österrike sedan andra världskriget.

Inrikesministern Johanna Mikl-Leither slog fast att människosmugglare inte alls bryr sig om att hjälpa människor.

– De är kriminella som vill tjäna pengar. Den här tragedin skakar inte bara vårt land utan hela EU.

Det är vanligt att  lastbilar används för att smuggla människor över gränserna in i EU. I går pratade Aftonbladet med en grupp flyktingar vid gränsen mellan Serbien och Ungern de berättade hur lastbilschaufförer erbjudit att ta dem över gränsen.

– 500 dollar per person skulle det kosta, men vi har inte några pengar kvar.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingar dog i lastbil i Österrike

Österrike