SD ökar i ny mätning – M backar mest

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

SD går framåt i opinionen medan S och M backar.

Och mellan blocken är det i praktiken helt jämnt.

Det visar en sammanvägning av flera opinionsundersökningar som gjorts av Novus/Ekot.

Mätningen, som kallas Svensk väljaropinion, är en sammanvägning av Sifos, Novus och Ipsos opinionsmätningar i augusti.

Den slår fast att SD har medvind i opinionen. Partiet får 18,6 procent, en ökning med 2,1 procentenheter jämfört med den senaste sammanvägningen i juni.

– Vissa frågor ligger kanske rätt i tiden. Det spelar in att frågor kopplade till invandring och migration och tiggeri har varit heta frågor under en längre tid, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof till Ekot.

"Behövs ordning och reda i flyktingmottagandet"

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin nämner migrationspolitiken som en möjlig förklaring till S svaga resultat. Partiet backar med 0,9 procentenheter och får 25,8 procent.

I en skriftlig kommentar till Ekot skriver Jämtin att partiet måste investera för att skapa fler jobb och att det behövs "ordning och reda i flyktingmottagandet".

Moderaterna tappar mest

Allra mest backar Moderaterna. Jämfört med juni går partiet tillbaka 1,6 procentenheter. Även här handlar det om partiets politik i migrations- och flyktingfrågan, tror partisekreterare Tomas Tobé.

– Jag är inte helt övertygad om att alla väljare vet hur Moderaterna vill ta sig an de här utmaningarna. Det är en lång resa kvar att bygga upp vårt förtroende. Jag tror att det handlar om att det krävs enklare vägar till det första jobbet och bättre kostnadskontroll när det gäller flyktingmottagande, säger han till Ekot.

Jämnt mellan blocken

Mellan blocken är det i princip helt jämnt. De rödgröna får 39,7 procent mot Alliansens 38,8.

– Om man ser på utvecklingen över lite tid verkar det svenska partisystemet mer och mer utveckla sig i tre olika poler, säger Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet, till Ekot.

Publicerad: