Valet i Danmark

Maktskifte i Danmark efter valrysare

Av: 

Niklas Eriksson

Gustaf Tronarp

NYHETER

Venstre kan bilda minoritetsregering – Helle Thorning-Schmidt avgår

Danmark kommer att byta regering – efter ett rysarval.

Venstre, med Lars Løkke Rasmussen i spetsen, ser ut att kunna bilda en minoritetsregering.

Men valets stora vinnare blev invandringskritiska Dansk Folkeparti, som nu är Danmarks näst största parti.

– För nästan fyra år sedan förlorade vi nycklarna. Jag sa då, de är bara till låns, sa Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen i natt.

Innan väljarna hade lagt sina röster efter flera veckors valyra tydde opinionsmätningarna på en rekordjämn kamp mellan sittande statsminister Helle Thorning-Schmidt och främste utmanaren, Venstres Lars Løkke Rasmussen.

När vallokalerna stängde vid 20.00 pekade de första mätningarna också på dött lopp och en rysare. När rösterna började räknas kopplade dock det blå blocket greppet.

Vid midnatt stod det klart att Danmarks nästa statsminister heter Lars Løkke Rasmussen. Detta trots att Venstre gjorde sitt sämsta val på 25 år och förlorade 13 mandat.

– Danskarna har visat att man vill ha en borgerlig regering, och vi är ett parti som gärna tar ansvar, säger Lars Løkke Rasmussen.

Han var dock noga med att inte sätta sig på statsministerstolen i förtid. På valvakan betonade han i stället att det nu kommer att bli förhandlingar mellan de borgerliga partierna, enligt TT.

– Nu får jag se om jag blir statsminister. Venstre vill gärna ställa sig i spetsen för ett brett samarbete.

”Ger oss inflytande”

Enligt experter kommer Venstre sannolikt att bilda regering med stöd av invandringskritiska Dansk Folkeparti, som blev valets stora segrare.

Dansk Folkeparti blev landets näst största parti och ökade med 8,8 procentenheter jämfört med valet 2011.

– I kväll har väljarna sagt sitt. Det är ett resultat som kommer stå och ger Dansk folkeparti stora möjligheter till inflytande. Och det är därför ett resultat att glädjas åt i kväll, säger partiledaren Kristian Thulesen Dahl, enligt Jyllandsposten.

– Vi har aldrig haft så många aktiva medlemmar som nu. Det betyder att vi är på väg att bli det folkeparti som vi har strävat efter i så många år.

Men om partiet tänker vara med och bilda regering hade han sent i natt inte uttalat sig om.

Tidigare Dansk Folkeparti-ledaren Pia Kjærsgaard säger till danska public service-radion DR att de inte kommer att fatta några stora beslut under valnatten.

– Vi är mitt i en känslostorm och då ska man inte fatta tunga och viktiga beslut, säger hon enligt DR.

– Nu ska vi gå hem och sova på saken.

Avgår som partiledare

Socialdemokraterna gjorde ett bra val och är fortsatt Danmarks största parti. Men trots det lyckades partiledaren Helle Thorning-Schmidt inte behålla makten. Orsaken till det var att regeringskollegorna Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti backade kraftigt jämfört med senaste valet.

– I kväll räckte inte våra gemensamma ansträngningar så långt som vi hoppats. Vi blev slagna på mållinjen, säger Helle Thorning-Schmidt.

I och med förlusten meddelade S-ledaren också att hon avgår som partiledare.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet i Danmark

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Danmark