Oisín Cantwell: ”En miljon är orealistiskt”

Reporter: Björn Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Mutar Muthanna Majid pekades felaktigt ut som terrorist och nu kräver han en miljon i ersättning av staten.

Men något sådant belopp kan han inte hoppas på, enligt Aftonbladets rättskolumnist Oisín Cantwell.

– Det låter helt orealistiskt, säger han.

Under några dygn i november förra året var Mutar Muthanna Majid Sveriges mest jagade man och hans namn och bild publicerades av nästan alla medier. Nu har hans biträdande jurist lämnat in en ansökan på en miljon kronor i ersättning från Justitiekanslern.

Oisín Cantwell, som skriver om rättsfrågor i Aftonbladet, tror inte att han kommer få så mycket.

– Något slags skadestånd tror jag definitivt att han kommer få med tanke på den massmediala skadan. Men en miljon tror jag inte ett ögonblick på, det låter helt orealistiskt, säger han.

”Normalt inget för så kort tid”

När Justitiekanslern delar ut ersättning till personer som häktats på felaktiga grunder brukar det röra sig om betydligt lägre summor.

– Det finns någon praxis som ger en person 1 600 kronor per dygn i cell i första månaden och sedan minskas det till cirka 800 i fallande skala. Normalt sett får man ingen ersättningen alls för så här kort tid, säger han.

Hur stor ersättning det faktiskt kan bli vill han inte spekulera om.

– Den här 35-åringen som satt felaktigt häktad för Anna Lindh-mordet fick 150 000. Då satt han å ena sidan längre tid än den här killen, men å andra sidan var hans identitet inte inte röjd för lika många människor.

”Väldigt orättvist”

Samtidigt håller Cantwell med ombudets om att Muthanna Majid lidit stor skada av det som skett.

– Han är otroligt utsatt. Det är bara att googla hans namn och en hel värld kan ta reda på vem han är. Det är väldigt orättvist och det har drabbat honom hårt, säger han.

Trots att han kanske inte får den ersättning han sökt tycker Cantwell att Muthanna Majid är förtjänt av upprättelse.

– Jag tycker att medierna har ett ansvar. Han hängdes ut trots att han bara var skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden. Säpos beteende var också konstigt. De kallar till presskonferens och höjer terrornivån, samtidigt som det bara var att höra med Migrationsverket eller söka efter honom på Facebook, säger han.

Publicerad: