Sommar i P1 2015

Reinis

Av: 

Malin Wollin

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

NYHETER

Vilken tur att vi har public service, visst Reinis? *Blink blink*

Fredrik börjar med att bevisa att han kör live genom att picka på mikrofonen med sin...näsa.

Sedan följer en ganska lång utläggning om hur det gick till när han skulle skriva sin bok Halvvägs. Han berättar om mötet med Albert Bonnier och nervositeten, skulle han få skriva boken utan spökskrivare?

Fredrik skrev ett utkast. ”Du kan skriva” sa Albert.

Alla berättelser behöver en twist, och saknas twist är det bättre att prata mer om de små små detaljerna som säger så mycket.

Som att man äter soppa med bröd till middag.

Vid ett möte med redaktören får han veta att de oftast stryker 40 procent av texten och Fredrik får panik. (Lite som när cirka 40 procent av ministrarna rök under tidig höst 2006?)

Jag älskar när Fredrik pratar om att han äter lättyoghurt med bär till mellis, att han inte har något att klä på sig när han ska börja på nytt jobb, att han städar lägenheten (han älskar att städa) och sedan belönar sig med en kopp te framför Hercule Poirot. (Igenkänningen är brutal)

Han är så kolossalt ordentlig denna Reinfeldt. Jag ser framför mig hur han som tonåring grälade på sina kompisar för att de skrynklade ner hans nyss spridda överkast.

Sommarpratet gör en avstickare till Bulgarien där premiärminister Borisov bråkar med media och Reinfeldt saluför saker vi inte har på menyn.

Plötsligt börjar han prata om politik och visioner för en bättre värld, och då zoomar jag ut lite. Det blir lite mycket ”den där första minuten anförande innan en debatt” över det hela. Jag vill höra mer om var han köpte kläderna till sin nya jobbgarderob, jag vill veta hur det är att ha stora barn och vara helt ensam, jag vill veta hur han städar badrummet (min passion).

Istället blir det lite mer av sådant han var tvungen att säga för ett år sedan, att han ”tror mer på att bygga upp än att riva ner”

Säga vad jag vill om Fredriks sommarprat, en sak är säker, om Halvvägs blir en ljudbok så kommer man inte behöva anlita en spökpratare.

Read me another story Freddie.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1 2015

Fredrik Reinfeldt