SD-politiker bidragsfuskade och fälldes

I riksdagsvalet var han ett av ansiktena utåt för Sverigedemokraterna.

Nu är han fälld för fusk med bidrag.

– Detta är något jag inte är nöjd med, säger Marcus Silverbåge.

Han är Sverigedemokraternas enda representant i Göteborgs stifts kyrkofullmäktige, och ersättare kommunfullmäktige.

Nu är Marcus Silverbåge straffad för bidragsbrott.

För enligt GT har han fortsatt ta emot studiebidrag långt efter att han slutade plugga – och har nu fått ett strafföreläggande efter att polisen utrett saken.

– Detta är något jag inte är nöjd med. Det var väldigt mycket missförstånd och man var osäker kring reglerna, säger han till Aftonbladet.

Det är oklart hur brottet påverkar hans fortsatta engagemang.

– Jag är orolig för min politiska karriär nu, säger Marcus Silverbåge till GT.

Ville ha mer pengar

När CSN stoppade utbetalningarna efter fem månader och 27 189 felaktiga kronor så ska SD-politikern ha mejlat studiestödsnämnden och frågat varför det inte kom mer pengar – trots att han sedan länge avslutat sina studier, enligt GT.

– Jag minns inte mejlet helt. Men jag var lite oklar kring vad som skulle hända, säger Marcus Silverbåge.

Hur ska man som väljare reagera på det här?

– Jag tycker att man fortfarande kan ha förtroende för mig. Detta var för två år sedan, innan jag blev förtroendevald. Sedan dess har det hänt väldigt mycket och jag känner att förtroendet är gott.

Ska tas upp vid möte

I samband med förra årets riksdagsval var Sverigedemokraten ett av partiets ansikten utåt i deras officiella valfilm.

"Jag fick äran att delta i en reklamfilm mot rasism tillsammans med personer som jag respekterade och beundrade", skrev Marcus Silverbåge på SVT debatt i samband med det.

Nu tvingas Sverigedemokraterna ta ställning till om deras företrädare har förbrukat sitt förtroende efter domen. Jörgen Fogelklou, Sverigedemokraternas ordförande i Göteborg, säger att frågan kommer att tas upp vid nästa styrelsemöte.

– Det här var nya uppgifter för mig. Vi har bett honom att redovisa vad som hänt och kommer att titta på det under nästa styrelsemöte. Samtidigt har ju Marcus erkänt och de flesta med studielån har ju någon gång haft problem med CSN, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln