Ygeman om avvisningarna: Polisen är hårt ansträngd

1 av 4

avOlof Svensson

NYHETER

14 000 personer som ska avvisas från Sverige är spårlöst försvunna.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att polisens resurser är hårt ansträngda – men kan inte svara på när det kan bli förändring.

– I takt med att situationen normaliseras kommer också fler kunna avvisas, säger han.

Aftonbladet har i dag rapporterat om att antalet öppna ”återvändandeärenden”, alltså personer som ska avvisas från Sverige, aldrig har varit större.

Av de 21 748 som ska avvisas är 14 140 personer efterlysta och registrerade som avvikna, resten bor i Migrationsverkets lokaler.

– Det är ett högt antal, det visar att det måste göras mer för att bedöma vilka som riskerar att avvika, men också göra mer för att motivera människor att frivilligt återvända, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Polisen saknar resurser

Patrik Engström, chef för NOA:s gränspolissektion, säger att polisen i dag saknar resurser för att kunna verkställa avvisningarna, en bild som Anders Ygeman delar.

– Polisen har just nu en stor ansträngning av resurserna, dels på grund av det höjda terrorhotet, dels på grund av beslutet att införa gränskontroll. Det är naturligt att det blir ett något färre antal som kan avvisas. Men i takt med att situationen normaliseras kommer också fler att avvisas.

Inrikesministern kan däremot inte svara på när antalet avvisningar kan komma att öka.

– Det handlar om tre saker, den förhöjda terrorhotnivån, gränskontrollerna – som jag tror kommer behövas ett tag till – samt hur inströmningen ser ut. Polisen har sagt att när resurserna är återställda kommer man kunna höja avvisningstakten.

Utesluter inte säkerhetsrisk

Förutom den polisiära delen vill Anders Ygeman öka antalet platser där människor ska placeras i väntan på avvisning. Han vill även se att Sverige sluter återvändaravtal med fler länder.

– Det finns de som kommer från länder som det är väldigt svårt att avvisa till. Då måste vi få politisk hjälp att hjälpa polisen, till exempel med avvisningsavtal, att vi politiskt pushar de länderna.

– Vi måste också vidta annan lagstiftning så att det blir svårare för arbetsgivare att anställa illegal arbetskraft. Det är en del av möjligheten att livnära sig om man stannar i Sverige illegalt.

Är det en säkerhetsrisk att så många är försvunna?

– Man kan aldrig utesluta det. Men man ska komma ihåg att en del av de här personerna med stor säkerhet har lämnat landet.