Spänt inför ny asylprognos

NYHETER

I dag presenterar Migrationsverket sin nya prognos för hur många asylsökande som beräknas komma till Sverige.

Verkligheten har sedan länge sprungit ifrån tidigare siffror.

I tisdags sökte 1 792 personer asyl i Sverige. Så många har aldrig tidigare kommit på en enda dag. Sammanlagt har nu runt 99 000 asylsökande kommit hit. En regeringskälla uppgav på onsdagen för TT att i de nya beräkningarna räknar man med att antalet asylsökande i år väntas kunna bli 160 000 personer. För 2016 är prognosen 135 000 personer.

Det är mer än dubbelt så många som de 74 000 för hela året som Migrationsverket planerade för i sin juliprognos. Den prognos som regeringen och kommuner haft att utgå ifrån när de gjort sina budgetar.

Vill inte kommentera

Migrationsverket har inte velat kommentera uppgifterna om de nya beräkningarna.

Så när Migrationsverket presenterar sin nya prognos på en presskonferens klockan 8.30 kommer finansdepartementet, kommunalråd och rektorer runt om i landet att lyssna noga och omsätta siffrorna i sina verksamheter. Vad innebär dubbelt så många asylsökande för statens kostnader? Hur många fler boenden ska ordnas fram? Hur många fler lärare kommer att behövas? Socialsekreterare?

Senare på dagen träffar regeringen oppositionspartierna, förutom Sverigedemokraterna, för att försöka enas om en flyktingöverenskommelse.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM