”Läskiga” ämnen funna i Halloweensmink för barn

Av: Monika Israelsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Har du en liten zombie, häxa eller vampyr därhemma?

Många barn längtar efter en läskig ansiktsmålning till Halloween.

Men nu visar det sig att sminket innehåller ruggiga överraskningar.

– Jag trodde att man skulle kunna lita på de produkter som särskilt riktar sig till barn, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen har tittat närmare på 16 sminkprodukter, bland annat ansiktsfärg för barn, fejkskinn och zombie-smink.

– Vi valde slumpmässigt ut produkter, sex från BR och tio från Buttericks. Sedan läste vi innehållsförteckningen helt enkelt, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen. 

Sju av tio produkter från Buttericks och en av sex från BR visade sig innehålla ämnen som misstänks vara hormonstörande.

– Halloween ska vara något kul, många vill klä ut sig. Men jag tror att många föräldrar vill undvika att utsätta barnen för de här kemikalierna, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Täcks inte av lagstiftningen

Hormonstörande ämnen anses bidra till ökningen av folksjukdomar som diabetes, fetma och bröstcancer. Även tidigare bröstutveckling hos flickor och dålig spermakvalitet hos pojkar har kopplats till ämnena, visar en WHO-rapport.

EU-reglerna har skärpts när det gäller användningen av propyl-och butylparabener i barnprodukter (0-3 år) men i övrigt anses Läkemedelsverket och EU att dessa parabener är säkra som konserveringsmedel i kosmetika.

Inom EU har man ännu inte bestämt vilka kriterier som ska gälla för att ett ämne ska anses vara hormonstörande.  

– Därför säger vi att det är misstänkt hormonstörande ämnen. Men i forskningen har de här ämnena pekats ut, säger Johanna Sandahl.

”Är inte ok”

Ansiktsfärgen Aquacolor Kryolan professional makeup från Buttericks marknadsförs till barn från tre år. På förpackningen står att den är hypoallergen, det vill säga inte allergiframkallande.

Men innehållsförteckningen ger en annan bild.

– Jag hade trott att man skulle kunna lita på i alla fall de produkter som riktar sig särskilt till barn. Att en produkt för barn innehåller fyra allergiframkallande doftämnen och ett misstänkt hormonstörande ämne, det är inte ok, säger Johanna Sandahl.

Buttericks svar: ”Deras åsikt”

Hon rekommenderar föräldrar som vill spöka ut sina barn till helgen att läsa noga på förpackningarna.

– Står det från 15 år, så ska man undvika att köpa det till barn. Generellt har produkter som är avsedda för barn bättre innehåll, men inte alltid som vi sett i det här fallet. Det absolut bästa kan vara att hoppa över sminket och klä ut sig på annat sätt, säger hon.

Aftonbladet har varit i kontakt med representanter för Buttericks och BR, som säger att de vill titta närmare på undersökningen och återkomma under fredagen.

Buttericks vd, Bengt Olander, svarar nu i ett mejl till Aftonbladet att EU och svensk lagstiftning inte gett några direktiv kring substanserna:

”Naturskyddsföreningens bedömning är deras subjektiva åsikt i frågan men vi följer lagar och de anvisningar som ges av kontrollmyndigheterna. Det finns testrapporter på alla de listade produkterna och Butterick’s Leco säljer endast testade och godkända produkter.”

Se listan på produkterna som kollades här nedan.

Publicerad: