Nyheter

Tusentals illegala vapen på drift

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

”Större krets kriminella som beväpnar sig med skjutvapen i dag”

Tusentals vapen ”försvinner” ut på den illegala marknaden, varje år.

– Vem som helst kan komma över en pistol eller revolver om man bestämt sig för det, säger Claes Johansson, polismästare och vapensakkunnig på Rikspolisstyrelsen.

Vanligare Tusentals illegala vapen finns i Sverige i dag. Men ingen vet exakt hur många.
Vanligare Tusentals illegala vapen finns i Sverige i dag. Men ingen vet exakt hur många.

Rikspolisstyrelsens, RPS, för statistik över hur många vapen som stjäls eller förkommer i dödsbon och årligen handlar det om tusentals vapen som försvinner.

– Förra året var det cirka 2200 vapen. Till det kommer ett okänt antal vapen som smugglas in över landets gränser.

Hur stor smugglingen finns det av naturliga skäl inga säkra siffor på. Men som ett exempel beslagtogs förra året fler pistoler och revolvrar av polisen, än vad som anmäldes stulna eller förkomna. Det skulle kunna antyda att smugglingen är till och med större än vad som stjäls.

– Det finns en uppskattning från 1996 på att det då fanns cirka 35 000 illegala vapen i landet. Men sedan dess har vi gått med i EU och möjligheterna att smuggla vapen har ökat.

Vanligare

Det finns inte någon säker statistik på hur många illegala vapen som finns i dag i Sverige. Men polisen, och särskilt poliser i yttre tjänst, vittnar om att det blivit vanligare med skjutvapen, även bland de som normalt inte räknas till de tyngst belastade brottslingarna.

– Det är en större krets kriminella som beväpnar sig med skjutvapen i dag. Särskilt ser vi att fler ungdomar, som kanske bar kniv förr, nu har skjutvapen istället. Det har blivit en statussymbol, säger Claes Johansson.

Vapnen används också till andra saker i dag än förr. Skjutvapen har blivit vanligare att hota och råna med. Och är förstås ett vanligt mordvapen.

– Jag skulle inte vilja gå så långt som att säga att det är lätt för vem som helst att komma över ett skjutvapen. Men vem som helst kan komma över en pistol eller revolver om man har bestämt sig för det. Knutbyfallet är ju kanske ett exempel på det, säger Claes Johansson.

5 000 för en pistol

Där kom barnflickan Sara Svensson över sin revolver genom att hon enligt egna uppgifter gick till Sergels torg i Stockholm och ”frågade runt”. Men det tog henne flera dagar att skaffa en kontakt.

– För den som redan har en kontakt i den undre världen är det å andra sidan knappast någon svår sak att komma över ett vapen, säger Claes Johansson.

Vad kostar det att köpa en pistol ”på gatan” i dag?

– Jag skulle gissa på runt 5 000 kronor. Ett nytt illegalt vapen är troligen lite billigare än ett lagligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Julrea på MEDS! 10% på allt med rabattkod: "advent10" - koden fungerar på även rabatterat!

Meds

Publisert: