Blixten slog sönder bilen

NYHETER

"Läkarna sa att jag hade haft tur som överlevde"

Foto: FÖRLORADE HÖRSELN AV SMÄLLEN Blixten slog ned i Iréne Nilssons bil. Takstoppningen började brinna. Ratten sveddes och det rök ur hennes bilstol. ”Det kommer att dröja innan jag vågar åka bil genom ett åskväder”, säger hon.

GÖTEBORG

De kände sig trygga eftersom de satt i en bil under åskvädret.

Smällen var så kraftig att båda kvinnorna förlorade hörseln.

- Läkarna sa att jag hade tur som överlevde blixtnedslaget, säger Iréne Nilsson, 58.

Av bilen blev det bara skrot.

- Jag och min väninna satt och talade om hur skönt det var att sitta i bilen när åskan gick. En halv minut senare var vi mitt i ett inferno, säger Iréne Nilsson.

De körde på en liten lokalväg nära Slöte öster om Falköping. Iréne och hennes väninna, Dagmar Dahlén, 82, hade varit uppe på Ålleberg men bestämt sig för att åka hem när det började regna och ett åskväder närmade sig.

"Det blev som en svetslåga"

- Vi körde sakta. Och jag bara kände hur jag fick ett kraftigt slag. Läkarna säger att det måste ha blivit som en lite svetslåga mellan mina händer och ratten. Jag fick ett brännsår på handen, säger Iréne Nilsson.

Båda kvinnorna förlorade hörseln när blixten slog ned, men bara Iréne fick brännskador.

Hon har börjat få tillbaka hörseln. Värre är det med väninnan Dagmar som fortfarande är döv på ena örat.

- Läkarna sa att jag hade haft tur. Jag höll ju i ratten. Någon centimeter till och blixten hade kunnat träffa hjärtat, säger Iréne.

"Stoppningen började brinna"

Hon kände hur det luktade bränt och förstod att de måste ut ur bilen fort.

- Det började brinna i stoppningen i taket. Det rök ur min stol och ratten ser helt svedd och konstig ut. Lister har smält. Det elektriska har slutat fungera. Bilen är skrot i dag, säger hon.

De fick hjälp av några unga män som kom körande på vägen.

- De ringde ambulans och släckte elden.

- Jag som alltid trott att man satt säker i en bil ifall blixten slog ned. Nu vet jag hur det ligger till, säger Iréne Nilsson.

Lennart Kasvi