Kameror hindrar fler tågolyckor

NYHETER

Banverkets övervakning sätter även stopp för sabotage och självmord

Foto: Ett 40-tal kameror har satts upp omkring spåren i Malmö-Lund-området. Flera olyckor har kunnat förhindras.

Förra veckan dog två tonårspojkar i Stockholm när de sprang över ett tågspår och blev överkörda.

I Skåne har man lyckats förhindra fem självmordsförsök och ett antal olyckor genom kameraövervakning.

– Kamerorna har två syften. Det ena är att förebygga sabotage som stenkastning och liknande. Det andra är att kartlägga och förebygga spårspringare, säger Jonas Bengtsson, informatör på Banverket i Sydsverige.

Banverket i Skåne har de senaste åren successivt monterat upp ett 40-tal övervakningskameror kring spåren i Malmö/Lund-området, som länge varit hårt olycksdrabbat.

– Det är omöjligt att säga hur många olyckor som förhindrats tack vare kamerorna. Men det vi säkert vet är att vi lyckats förhindra fem självmordsförsök, säger

Jonas Bengtsson.

Positiv effekt

Övervakningskamerorna är kopplade till ett larm, som går så fort någon rör sig framför kameran. Då skickas väktare omedelbart till platsen.

– Givetvis har det en positiv effekt att kamerorna finns där. Vi jobbar kontinuerligt för att få sätta upp fler kameror, säger Jonas Bengtsson.

Ring 112

Efter olyckorna i Stockholm överväger Banverket nu att sätta upp kameror runt spåren även där.

Förutom kameror sätter Banverket också upp nya skyltar vid alla plankorsningar, med telefonnummer dit man kan ringa för att stoppa ankommande tåg.

– Men den som ser personer uppehålla sig på spåren kan också ringa 112, säger Johanna Dahlberg, informatör på Banverket.