15 soldater dödade vid gränsen mellan Irak och Turkiet

NYHETER

15 turkiska soldater dödades i strider med kurdiska rebeller i sydöstra Turkiet nära gränsen till Irak under natten till söndagen.

Det uppger turkiska militärkällor enligt nyhetsbyrån AFP.

Minst lika många uppges ha skadats.

Offren är de första sedan i onsdags då Turkiets parlament gav klartecken för militära anfall över gränsen in i det autonoma irakiska Kurdistan. Syftet är att försöka krossa organisationen PKK, som har terrorstämplats av såväl Turkiet som EU och USA.

Ledningen för kurderna i norra Irak svarade då med att göra klart att kurderna avsåg försvara sig med våld om Turkiet eller andra aktörer invaderar området.

Samtidigt hävdar PKK att den turkiska armén öppnade artillerield under morgonen.

”I morse klockan sex (lokal tid) öppnade de eld vid elva olika platser längs gränsen. Inga personer skadades”, hette det i ett uttalande som refereras av nyhetsbyrån Reuters.

Det turkiska nationella säkerhetsrådet, bestående av ledande ministrar och militärer, har kallats till krismöte i kväll med president Abdullah Gül med anledning av PKK-attacken som nu uppges ha krävt 16 turkiska soldaters liv.

I Irak fördömde parlamentet på söndagen det turkiska hotet om en invasion i landets norra del. Med stor majoritet röstade parlamentet i Bagdad för en resolution som säger att det turkiska beslutet att tillgripa våld inte främjar de bilaterala relationerna.

TT