”Det blåser på toppen”

avSofie Strandberg, Robert Triches

NYHETER

Reinfeldt om sin förmåga att anställa medarbetare

Tre ministrar och en statssekreterare senare ställer sig många frågan:

Är statsministern Reinfeldt tillräckligt kompetent för att rekrytera trovärdiga medarbetare?

– Det blåser på toppen, förklarar Reinfeldt.

– Ibland ställer vi omänskliga krav på våra medarbetare, säger Fredrik Reinfeldt till aftonbladet.se.

Maria Borelius avgick bara några dagar efter att hon tillträtt som handelsminister. Cecilia Stegö Chiló var Sveriges kulturminister i två veckor och försvarsminister Mikael Odenberg lämnade nyligen posten som försvarsminister som en protest mot budgetpropositionen.

I natt kom ett ytterligare ett avhopp och nu ifrågasätts Fredrik Reinfeldt förmåga att anställa lämpliga medarbetare. Under utfrågningen i rikdagen i dag undvek statsministern frågorna som rörde personalproblem men gav till slut efter och svarade på vad de olika avhoppen kan bero på.

”Har funderat mycket på detta”

- Jag har funderat mycket på detta men det har ju inte direkt rört sig om likadana händelser. Det visar att det blåser på toppen och att vi ibland ställer omänskliga krav på våra medarbetare, säger Reinfeldt.

Vad tror du att Schenström-affären har betytt för folkets förtroende för dig som statsminister?

– Jag tycker att ledarskap handlar om att stå upp för sina medarbetare även när det svårt och de är utsatta, säger Reinfeldt.

KG Bergström: Han saknar erfarenhet

SVT:s politiska kommentator K-G Bergström menar att en av anledningarna till Reinfeldts misslyckade rekryteringar är att han - till skillnad från tidigare borgerliga statsministrar - saknar erfarenhet från regeringskansliet. Reinfeldt har alltså aldrig suttit i en regering förrän han själv valdes till statsminister.

– Han har därför en svagare rekryteringsbas än till exempel Bildt, säger K-G Bergström.

I samband med att Reinfeldt blev statsminister Reinfeldt uppdagades en konflikt mellan honom och Carl Bildt. Detta är bara en av flera interna konflikter inom moderaterna som statsministern varit inblandad i, enligt Bergström.

– Detta har medfört att han har färre förtrogna att välja bland.