Den ljusnande framtid är – nu

NYHETER

Sex av tio studenter tror att det blir lätt att få jobb

Göteborgs studenter ser ljusare än på länge på chansen att få jobb efter utbildningen

Samtidigt tycker många att deras utbildning inte klarar arbetsmarknadens krav.

Foto: Allt fler studenter tror på en framtid med jobb. 77 procent av tjejerna tänka sig en ingångslön under 23 000 kronor i månaden, något bara 41 procent av killarna skulle acceptera enligt Högskolebarometern.

Det är bemanningsföretaget Academic work som sammanställt sin årliga Högskolebarometer, med 3 462 tillfrågade studenter, varav drygt 600 från Göteborg.

”Ljusare arbetsmarknad”

Barometern visar att nästan sex av tio studenter tror att det blir lätt eller mycket lätt att få jobb efter avslutad utbildning. En kraftig ökning från 2006, då bara en tredjedel trodde samma sak.

– Det har blivit en ljusare arbetsmarknad och det verkar ha nått fram och avspeglar sig hos studenterna. Vi ser en stor skillnad från tidigare år och det är jättekul, säger Kalle Lindvall, kontorschef på Academic work i Göteborg.

Dåligt anpassad utbildning

Han ser framförallt en ljusning inom den tidigare krisdrabbade IT-sektorn.

– IT-tekniken har stampat i gång igen. Det har ju varit mycket negativa vibbar där, men nu har den liksom teknik och ingenjörsarbeten i allmänhet tagit fart.

Dock anser hela 51 procent av studenterna att deras utbildning inte uppfyller marknadens krav.

– Det är lite allvarligt att universiteten inte hänger med. Ofta är det inom till exempel IT-utbildningar, där förändringar sker snabbt, som framförallt de större skolorna har svårt att hinna med, säger Kalle Lindvall.