Victoria 30 år

Victoria – ett kapitel för sig

NYHETER

Exklusivt för aftonbladet.se:s läsare – läs utdrag ur boken ”Prinsessor”

Hon är Sveriges kronprinssa och i år fyller hon 30.

Hovreportern Catarina Hurtig har bevakat Victoria och skrivit boken ”Prinsessor”.

Nu kan du läsa ett utdrag ut kapitlet om Victoria på aftonbladet.se.

Berättelsen om Victorias liv startar egentligen med ett kikarsikte. Det är

1972 som hennes pappa befinner sig på OS-läktaren i München och får ett span genom sin kikare – den vackra, mörka OS-värdinnan Silvia Renate Sommerlath. Sveriges 26-årige blivande kung blir kär vid första ögonkastet, bjuder fröken Sommerlath till sitt konungarike Sverige och resten är, som man brukar säga, historia. De gifter sig i Storkyrkan i Stockholm den 19 juni 1976 och snart befinner sig Silvia i kungligt befruktat och välsignat tillstånd.

Torsdagen den 14 juli 1977 smugglas ett förväntansfullt kungapar in på Karolinska sjukhuset i Solna under stort säkerhetspådrag. I ett avdelat rum föds klockan 21.45 det lilla flickebarn som ska bli landets kronprinsessa. Hon har massor av mörkt hår, väger 3 250 gram, är 50 centimeter lång och orsakar glädjetårar i pappa kungens ögonvrå.

Bara fyra timmar gammal fraktas den nyfödda Victoria snabbt ut bakvägen.

Frampå morgonen är den lilla prinsessan hemma på Stockholms slott för att efter ytterligare några timmar, klockan åtta, saluteras med 21 skott från Skeppsholmen. Senare samma dag berättar berättar Carl Gustaf att den nyfödda ska döpas till Victoria efter Victoria av Baden – Gustaf V:s hustru.

Den 27 september döps hon i Slottskyrkan i Stockholm och får också namnen Ingrid Alice Désirée. Ingrid efter pappas faster Ingrid som blev dansk drottning, Alice efter mormor Alice Sommerlath och Désirée efter både den första Bernadotte-drottningen och pappas syster.

Faderlös kung

Kungen var inte närvarande i rummet när Silvia födde Victoria, och har inte likt moderna kungliga pappor bytt blöjor på sin dotter. Men han har ändå gjort allt för att vara en bra och närvarande pappa, trots den faderslösa uppväxt han själv fick. Carl Gustaf var bara nio månader gammal när hans far prins Gustaf Adolf reste till Holland för att delta i prins Bernhards vildsvinsjakt.

Söndagen den 26 januari 1947 störtade planet strax efter start på Kastrup i Köpenhamn och arvprinsen Gustaf Adolf omkom bara 40 år gammal. Victorias farmor Sibylla blev änka, 39 år gammal, och lille prins Carl Gustaf och hans fyra storasystrar förlorade sin far. Först år 2004 när naturkatastrofen i Asien ägde rum och så många svenska semesterfirare miste sina familjemedlemmar i tsunamin, gick kungen ut öppet och talade om hur svårt det varit att förlora en förälder och inte kunna tala om det med hänsyn till mammans sorg.

Farfar kungen och farbror Bertil blev desto viktigare i Carl Gustafs liv. Och victoria 16 prins Bertil, som Victoria kallar onkel Nappe, blir en fin ”extrafarfar” för henne och syskonen under uppväxten.

Blir storasyster

När Victoria fyller ett år uppvaktas hon med en badanka av pappa, en uppblåsbar pool av mamma och en klänning från mormor Alice. Hon kan säga mamma och har sedan den första tanden dök upp i januari hunnit få åtta pärlvita tänder. Sina första steg har hon tagit redan tio månader gammal, den 21 maj 1978, och på födelsedagen går hon stadigt och säkert.

Den 13 maj 1979 blir hon storasyster till en liten babyprins – Carl Philip Edmund Bertil – som till skillnad från henne själv föds hemma på Stockholms

slott. Carl Philip döper systern till ”Oja” och hinner själv med att vara kronprins i bara ett halvår innan den nya successionsordningen träder i kraft den 1 januari 1980. Från det datumet är Victoria Sveriges rikes kronprinsessa och den som en dag i framtiden ska ta över tronen efter Carl XVI Gustaf. Sina första år tillbringar Oja och lillebror i den privata våningen på Stockholms slott, men 1981 går flyttlasset till Drottningholms slott på Lovön utanför Stockholm. Slottet har 220 rum, men många av dem är vikta för representation. Kungafamiljens privata våningsplan ligger i slottets södra flygel och sträcker sig in i slottets södra halva. Samma år som Victoria flyttar till Drottningholm flyttar hennes blivande pojkvän Daniel Westling till kedjehuset på Smältvägen i Ockelbo.

Ett år efter flytten utökas syskonskaran ytterligare med lillasyster Madeleine Thérèse Amelie Josephine, född den 10 juni 1982. Victoria bakar pepparkakor och gör julkorv i tv med syskonen, kelar med husdjuren, kaninen Snuffe och valparna Dino och Chili och beter sig som en mycket städad och duktig kronprinsessa.

Lite lillgammal och van att hålla ordning på de yngre.

Börjar skolan

Uppväxten på Drottningholm är vanlig på många sätt. Kungabarnen handlar chips, coca-cola och smågodis till videokvällarna på Engströms Livs i Bromma, men de är förstås ändå vana vid en tillvaro där allt serveras och där andra människor städar efter dem. På Drottningholm finns ett antal anställda i den privata taffeln, det vill säga kungafamiljens privata betjänter och hushållerskor.

Victoria uppfostras med drottningrollen för ögonen och får tidigt lära sig bra bordsskick, att tala väl, säga ”hur sa?” i stället för ”va?” och att hälsa med lagom fast hand. Hon lär sig tyska som treåring och har flera au pair-flickor att träna engelska med.

Lagom till första dagen i Smedslättsskolan i Bromma gör kungaparet ett medialt genidrag och bjuder in ett antal chefredaktörer till möten på slottet.

De ber öppet att redaktörerna ska lämna barnen ifred på skolgården och vill helst få dem att lova att inte skriva om barnen alls. Ett sådant löfte är nog ingen journalist beredd att avge, men faktum är att den svenska pressen beter sig väldigt artigt och taktfullt i kontakterna med kungabarnen. Dessutom har Victoria med sig livvakter vart hon än går och det gäller inte minst i skolan.

De är till och med där när Victoria och lillebror Philip smiter iväg och spelar flipper. Victorias första fröken Ulla Britta Wahlberg försöker så gott hon kan att behandla Victoria likadant som övriga elever, men tilltalet till henne ska vara ”prinsessan”. Klart att ungarna retas ibland som ungar gör och en kille undrar öppet: ”Blir jag kung om jag gifter mig med Victoria?” Kompisar som hälsar på hemma på Drottningholm får lära sig att titulera hennes föräldrar ”kungen” och ”drottningen” eller ”tant Silvia”.

Dyslexin

Till mellanstadiet byter Victoria till Ålstensskolan i Bromma. På högstadiet börjar hon i stan, i privatskolan Carlssons skola på Kommendörsgatan på Östermalm. I slutbetyget från nian får hon högsta betyg i kemi, slöjd och – lite oväntat – hemkunskap. Den så kallade praon, alltså praktisk arbetslivsorientering, är faktiskt också något som Victoria gjort. Fast medan vi andra slet gratis i den lokala Konsumbutiken eller led oss igenom en vecka på fabrik hade Vickan, som pressen kallar henne, gräddfil till exotiska prao-platser som Historiska museet och Husgerådskammaren på slottet.

Victoria var praktiskt lagd och hade en del svårigheter med de teoretiska ämnena under skoltiden, eftersom hennes dyslexi gjorde sig påmind.

”Bokstäverna hoppade. Alla skrattade. Tidigt fick jag veta att det inte var mitt fel. Ändå hade jag svårt att acceptera det. Jag kände mig så dum. Att alla andra, som jag fram till dess hade tyckt varit precis som jag, plötsligt lärde sig läsa och skriva och inte jag, var oerhört frustrerande.”

På fritiden var Victoria en aktiv tjej, som paddlade kanot med mamma och lärde sig segla, köra båt och åka skidor med pappa. Hon lärde sig tidigt rida på ponnyn Travolta, bytte upp sig några storlekar till hästen Sparkling och var på ridläger både i Flen och i USA. På somrarna flyttade hela familjen till

Öland och Solliden. Och det var där i Räpplinge kyrka som Victoria konfirmerades sommaren 1992.

Pressen spekulerar

I december 1995 gör Victoria Nobelfestdebut i djupröd klänning. I april våren därefter invigs hon i Stora Amaranterorden. Efter en tid märker Victoria en skillnad i den mediala bevakningen. Fram till högstadiet har svenska tidningar varit förhållandevis modesta och lämnat henne ifred. Det har mest handlat om att hon varit söt och haft fina klänningar på sig under de officiella sammanhang hon synts i så långt. Men nu börjar de alltmer intressera sig för hennes umgänge, varpå Victoria uppmanar kompisarna att blunda så snart en fotograf dyker upp, eftersom hon är medveten om att det gör bilderna opublicerbara. Pressen börjar också skriva om killar och sex och spekulera om vilka passande prinsar i Europa som Victoria har ett gott öga till och vilka som skulle vara bra ”marriage material”. Här ingår förnämligheter som holländske

Willem-Alexander och grekiske Nikolaos. Den ene en rödlätt ölprins, den andre en oseriös playboy. Också danske Frederik och norske Haakon nämns. Om detta säger Victoria luttrat redan då: ”Man vänjer sig med tiden efter att ha varit förlovad med ganska många, ja enligt tidningarna då.”

Första kärleken

Man inventerar också noggrant vilka killar på hemmaplan som fått en kyss av kronprinsessan. Den första det skrivs om är blonde Niklas Svedin, storebror till Victorias bästis Caroline ”Kling” Svedin. Den andra är Svante Tegnér, en snygg och sexig son till kungens vän, vinkungen Christer Tegnér. När Svante och Victoria promenerar hem från Sturecompagniet en morgon i september 1996 står en påpasslig fotograf utanför krogen på Stureplan. Svante blir snart en kändis och kallas för ”Kungen”. Brats blir ett begrepp och till denna grupp av unga, rika, champagnesprutande herrar som festar på Bondi Café, Sturecompagniet och Riche hör bland andra Svante, Tom Davidson, Hugo Rehnberg och Marcel Gavston. Men den som stjäl kronsessans hjärta är en yngling vid namn Daniel Collert. De möts i april 1993 på Marcus ”Mackan” Magnussons pappas restaurang Mondo på Biblioteksgatan och första gången är båda sällskap åt sina vänner för att det ska bli en middag för fyra. Victoria är 16 och prinsessa, Daniel är 18 och snyggast i Enskilda gymnasiet.

Bara några dagar efter det första mötet får Victoria en bukett röda rosor hemskickade till Drottningholm. Ytterligare några dagar senare bjuder Victoria hem Daniel på lunch. Hon står själv vid spisen och har även bjudit in några vänner. Från den stunden är de ett par och snart fångas de för första gången på bild, vid trappan utanför Daniels hus i Djursholm. Bilden tas av en fotograf från Expressen som har legat beredd i buskarna.

Sommaren 1993 följer Daniel med Victoria till Solliden. En tid senare ramlar Daniel i trappan hemma i Djursholm sedan han drabbats av en hjärnblödning.

Han opereras i åtta timmar på Karolinska sjukhuset och när han vaknar står en bukett röda rosor invid sängen. På kortet står bara Victoria.

Tar studenten

När Victoria tar studenten från Enskilda gymnasiets natur- och samhällsvetenskapliga program är de fortfarande ett par. Daniel grattispussar och firar henne. Hon går ut skolan med toppbetyg – 16 femmor och ett snitt på 4,8.

Själv gillar Victoria bäst biologi och fysik och tycker sämre om matte, precis som pappa.

Det är två rörda föräldrar som uppvaktar sin äldsta dotter på studentdagen.

Några veckor tidigare har de ringt till en av Sveriges största veckotidningar – ett ovanligt scenario, men de har ett dilemma som de verkligen behöver hjälp med – och frågat om det finns någon bra bild på Victoria som de kan använda. De får den hjälp de behöver och ser lite sött bortkomna ut där de står med skylten på en egen kulle i Tegnérlunden utanför Enskilda gymnasiet. Klockan är prick två onsdagen den 5 juni när Victoria under skrik och jubel rusar ut tillsammans med de andra studenterna och får en stor kram av pappa.

Sedan blir Victoria skjutsad genom stan i kungens vackra, röda Pontiac.

Till och med prinsessan Lilian följer med i hyllningskortegen, med studentmössan fasttryckt över pannbenet. Victoria och bästisen Caroline Svedin har fest tillsammans på Ulriksdals slott och tar emot gästerna i likadana klänningar. Några av de som är där är klasskompisarna Caroline Kreuger,

Martina Gahn, Anna Jussil, Anna Piehl och Johan Insulander-Lindh. Och så Daniel Collert förstås.

Vid den här tidpunkten är Victoria en naturligt snygg tjej som klär sig i Diesel och Dolce & Gabbana och går till ställen som Spy Bar, Sophie’s Bar och Sturecompagniet. Somrarna tillbringar hon på Solliden och varvar hallonplockning i slottsträdgården och bad på den privata stranden med galna kvällar på Strand Hotell i Borgholm. Det finns de som berättar att de sett Victoria dansa på borden på Sturecompagniet i denna veva, men med tanke på hur präktig hon framstått i alla sammanhang sedan jag träffat henne har jag svårt att tänka mig det. Händer det så händer det enbart på privata fester i VIP-rum dit hon smugglas in genom garaget eller köket, där allmänheten inte ser det och inga avslöjande bilder får tas.

Kärlekstrassel

Efter studenten blir kraven för höga för den plikttrogna prinsessan. Victoria vet inte riktigt vad hon ska börja med av allt som passar sig att hon studerar.

Tyvärr tar hon nog mer hänsyn till vad som förväntas av henne än vad hon själv vill. Sin kronprinsessroll känner hon i detta skede att hon helst vill slippa.

”Det är många jobbiga situationer man hamnar i, men jag måste gå igenom dem. Alla hamnar i svåra situationer, men om jag backar, vem ska göra den biten då? Alla har sitt ansvar inom sitt yrke och i sin familj. Ingen annan kan fylla det hålet på samma sätt.”

Studenten med dess press inför framtiden sammanfaller också olyckligt med kärlekstrassel. Hon och Daniel har ett uppehåll och han syns plötsligt ute med Cecilia Beck-Friis. Och så blir det problem i Victorias vänkrets, hon vet plötsligt inte vem hon kan lita på och vem som bara umgås med henne för att kunna sola sig i den kungliga glansen.

”Det är nog samma sak för alla människor. Allt är relativt, men det är svårt för vem som helst att veta. Jag tror att alla, precis som jag, någon gång har frågat sig: ”Är det här min riktiga vän?” Jag har många gånger blivit sviken. Och det gör lika ont varje gång.”

Klipper band

Sveriges kronprinsessa har fått en lyckligare och mer harmonisk uppväxt än sin far. Men precis som han kommer hon aldrig att kunna välja yrke. Den dag då Victoria blir Sveriges statschef ska hon ha hunnit göra lumpen och bli general inom både flygvapnet och armén, samt amiral inom flottan. Och lärt sig tusentals andra saker.

”Jag är alltid rädd för att inte vara tillräcklig, alltid rädd för att göra fel. Jag är rädd för att inte leva upp till förväntningar. Jag är rädd för att jag klampar i klaveret av ren okunskap. Jag har trissat upp mig förr i situationer, och då klarar man inte av det, det blir för överväldigande. Så jag försöker att ta det som det kommer och koncentrera mig på en programpunkt i sänder.”

Sedan barnsben har hon förberetts för rollen som kronprinsessa, lärt sig att vinka kungligt och sitta som en drottning, spikrak i ryggen med handväskan i knäet – och aldrig med särade ben. Hon har tränats av Margaretha Krook i retorik och konsten att tala inför publik, drillats i hur media fungerar, hur man ler och verkar intresserad även om man absolut inte är det, övat på att använda besticken i rätt följd och på att klippa band. Hur kan man klippa det där bandet, med sådan högtidlighet, hundratals gånger? Själv svarar hon: ”Man får koppla bort det där bandet och tänka på varför man är där. Men jag får ofta den frågan av mina kompisar och de skämtar om att jag får ’klipparm’.”

”Mina vänner brukade alltid säga att de tyckte synd om mig när jag inte kunde hänga med dem ut och ha kul utan var tvungen att närvara vid någon middag och sitta bredvid någon ”tråkig” gammal gubbe.”

Victoria har inget minne av att inte vara kronprinsessa och arvtagare till kronan.

För henne har kraven alltid funnits där. Syskonen kan i tonåren bry sig mindre om hur de agerar, men Victoria måste alltid bete sig som det anstår en tronföljare.

Något som hon själv har funderat över. ”Avundas är fel ord. Men vissa saker blir lite lättare för dem. De har större frihet. Konsekvenserna blir mindre om de gör något.”

De flesta av kompisarna har planer, och för många passar det bra att resa iväg och plugga ett tag, festa och leva livet i väntan på att bli någonting. Victoria vet ju vad hon ska bli, men har samtidigt inga fasta regler och ramar att hålla sig till, mer än att hon inte kan känna sig lika fri som sina vänner.

Ätstörningar

Språk är dock alltid bra för en prinsessa att kunna och hon börjar med att resa till Frankrike och Angers, där hon pluggar franska på Université Catholique de l’Ouest under läsåret 1996/1997. När hon kommer hem på besök därifrån är det tydligt att Victoria som dittills varit en normalviktig tonåring plötsligt rasat i vikt. Detta accelererar under hösten och när Victoria går på bal i november 1997 ser hon ut som ett benrangel i sin mörkblå klänning.

Handskarna hasar ner från de pinnsmala armarna och ryktena sätter fart på allvar. Hovet hjälper snabbt Victoria till terapi för att tackla ätstörningarna, men media är svårare att tackla. Själv vet hon inte hur hon ska göra, men till sist går hovet ut öppet och meddelar att ”kronprinsessan lider av anorexi”.

Några år senare berättar hon om problemen.

”De var nog resultatet av väldigt mycket. Jag tror inte att ätstörningar är resultatet av bara en faktor. Min vilsenhet var en stor del av det och min prestationsångest var också en stor del. Det är viktigt att tänka på att man inte blir permanent frisk. Det är viktigt att kompisar och omgivning tänker sig för och är medvetna om problemen. Men jag mår hur bra som helst i dag och har lärt mig fantastiskt mycket av ätstörningarna, även om de gjorde att jag mådde riktigt ruttet väldigt länge.”

Victoria har planerat att studera statskunskap vid universitetet i Uppsala, men i stället söker hon sig utomlands i förhoppningen att få vara mer ifred från pressen och kunna fortsätta jobba på att hantera sitt problem, med terapi och samtal.

Det finns människor i min närhet som jag har stort förtroende för och som jag kan tala med. Det är viktigt att det finns personer som tar sig tid och lyssnar, sen behöver de inte vara experter.

Valet faller på Yale University och kurser i statskunskap och historia och Victoria flyttar i januari 1998 till en svensk familj i Stamford, norr om New York. Hon praktiserar också på Sveriges ambassad i Washington D.C. innan hon återvänder till Sverige och Stockholm sommaren 2000.

”Det spelar ingen roll om han är kunglig eller inte. Huvudsaken är att man tycker om varandra”, har Victoria dittills sagt om sin drömkille, Daniel.

Daniel i USA

Per Daniel Gustaf Collert Persson är född den 1 november 1974 i förorten Skärholmen, väldigt långt från Strandvägen på Djursholm, där han så småningom hamnar tack vare mammans kärleksaffärer. Efter att ha skilt sig från Daniels pappa Staffan Persson, gifter hon om sig med Hans Kochland II och sedan med finansmannen Göran Collert, som adopterar Daniel. I dag är båda Daniels föräldrar döda.

När det gäller diskretion har Daniel sagts vara ”som ett kassaskåp”. Han skulle aldrig berätta om kärleken till Victoria. Visst är han en festprisse som röjt både på Stureplan och i Båstad, men han är också en flitig psykologistudent och filmfantast som hjälper Victoria att hantera ätstörningarna. Och han lämnar våningen på Roslagsgatan i Stockholm och skaffar lägenhet på East 58th Street för att vara nära sin prinsessa. I New York kan de koppla av, promenera i Central Park, gå på konsert och shoppa. Miljöombytet gör Victoria gott.

”Jag måste alltid vara medveten om att människor känner igen mig. Så var det inte i New York. Det är otroligt härligt att kunna gå omkring och känna att jag inte är granskad från topp till tå och alltid påpassad. Det var något nytt som jag fick känna på i New York. Här känns det verkligen att alla vet vem man är och tittar efter vad man gör.”

På klubben Obeca Li tas den första pussbilden på paret, som tycker att de lika gärna kan visa sig öppet. Ogenerat kommer de till Jon Spendrups bröllop med gemensamt paket och fastnar på bild där också. Ett annat bevis på Daniels status är att han föräras en inbjudan till kungens millenniefest på slottet och får en mycket fin placering i Rikssalen.

Den 4 september 2000 går Victoria ut offentligt och berättar att de är ett par. Det är i den här vevan som jag börjar träffa kronprinsessan, följer med henne på resor och lär känna henne en aning. Den första resan jag följer med på är den till Norrland och Vindelälvens naturvårdsområde. Vid det här tillfället har jag inte alls insett vidden av kungafamiljens popularitet, men nu möts vi av barn som viftar med flaggor, gamla som väntat i veckor på ett besök av sin prinsessa och en igenbommad Ica-butik ”med anledning av kronprinsessans besök”. Victoria kommenterar uppståndelsen:

”Jag är glad så länge jag inte får tomater i huvudet. Jag uppskattar oerhört när människor ger ett leende till mig, det tycker jag bara är härligt. Eller när folk hälsar på mig hemma i Stockholm, eller var man än är, eller säger ”Hur mår du?”. Sådant är kul.”

Efter de många programpunkterna är det dags för Victorias första kungliga presskonferens. Självklart får hon frågan om varför hon offentliggjort sitt förhållande just nu och så här lyder konversationen:

”Det finns egentligen ingen speciell anledning. Det är bara synd att det blivit så mycket skriverier om det, det var inte menat så.”

”Daniel måste ha flugit i taket när kronprinsessan gick ut och offentliggjorde förhållandet. Vad sa han?”

”Jag har inte pratat med honom, om jag ska vara helt ärlig.”

”Oj, kronprinsessan kanske är lite skraj för hans reaktion?”

”Nej, nej, det är inte därför”, skrattar hon, ”men det har inte varit så bra kontaktnät häruppe i fjällen. Så det har varit lite svårt att få telefonkontakt.”

Blir singel

Vid denna tidpunkt frossar de svenska kvällstidningarna dessutom i det faktum att Victoria har flera ringar på sig och det talas om hemlig förlovning. Jag ställer frågan.

”Det är otroligt. Det är inte sant, det kan jag säga helt ärligt. Men jag har smycken precis som ni. Min ring på vänster hand har jag fått från pappa, jag är inte förlovad med min pappa, det säger sig självt. På höger hand har jag en ring som jag fått från mina kusiner i Belgien.

Sedan frågar jag om hon är sugen på att bli sambo, som kronprins Haakon.

”Nej. Jo, jag har en sambo. Och hans namn rimmar på sambo också. Han heter Jambo och är vår labrador, om det nu ska vara något att skriva om.”

Dessvärre leder offentligheten senare till att Daniel inte pallar trycket och i stället för att bli sambo begär en time out från förhållandet. Han reser ensam tillbaka till USA. Victoria stannar kvar hemma och får 23 år gammal sin första egna våning i sjöflygeln på Drottningholm, det som flera år senare fortfarande är hennes hem. Det är ett litet fristående 1700-talshus i två våningar, 50 meter från slottet med fantastisk utsikt över vattnet.

”Det är skönt att bo mer avsides och slippa kompisar som knatar in i tid och otid! Jag trivs ute på Drottningholm. Jag kan stänga dörren om mig och äta min frukost ensam, det tycker jag är urskönt. Att äta frukosten ensam är A och O, sen kan jag gärna träffa familjen på middag.”

Efter hemkomsten är kronprinsessan Victoria alla värdars mest önskade gäst. Alla festfixare i Stockholm skickar inbjudningar till henne och hennes syskon, varje gång, även om de sällan får något för det. Bara till två premiärer har Victoria kommit – när Micael Bindefeld höll i invigningsfesten för restaurangen

Skippers Inn på Djurgården och när Lasse Hallströms film ”Chocolat” hade Sverigepremiär.

Inget klädintresse

I oktober 2001 tar Victoria en paus från det utbildningsprogram hon till vardags har inom Regeringskansliet och reser till Tokyo, dit även jag följer med.

Svenska mässan Swedish Style ska lansera svensk mat, mode och musik och Victoria bär följaktligen Lars Wallin-kläder och Efva Attling-smycken.

Bra att hon får lite tips, för medan Madeleine hamnar på listor över Sveriges bäst klädda klär sig Victoria oftast praktiskt. Och hovet har snarast förstört för henne med rosetter, tantiga klädda knappar och prickiga tyger. Generellt är det hovets önskan att Victoria ska bära pampigare, stramare kreationer än

Madeleine då de representerar tillsammans – Victoria ska ju trots allt en dag bli drottning – men ibland gör det nästan ont att se henne klä sig så damigt, trots att hon skulle kunna bära upp vilken trendig klänning som helst.

”Tyvärr har jag inget naturligt klädintresse. Det skulle underlätta. Själv tycker jag att det är för mycket fokus på kläder, min syster försöker hjälpa mig, men kläder är inget jag prioriterar.”

Bortsett från att marknadsföra svensk design får Victoria uppleva den japanska kulturen, med kimonoprovning, sushi, teceremoni och guidning av kejsarens kusin och hans hustru. Hennes stora prov kommer när hon ska hälsa på hemma hos kejsarparet.

”För mig har det varit mycket intressanta förberedelser. Jag har pratat mycket med pappa och mamma om hur deras resor har varit. Och så är ju Japan ett väldigt speciellt land när det kommer till kulturskillnader. Jag som är väldigt spontan och så känner att jag inte vill kliva någon på tårna, utan lära mig vad man ska göra och inte göra. Både när det gäller vardagsliv och mer speciella situationer som middag med kejsarparet. Man vill ju inte göra fel av ren okunnighet!”

Efter minutiösa förberedelser och säkerhetskontroller i fyra grindar befinner vi oss inne i det gigantiska Akasaka-palatset, som med trädgårdar och allt påminner om en hel stadsdel. Jag får besked om att stå och vänta vid sidan av den trappa där kejsaren ska ta emot Victoria av Sverige och tänker på vilka regler hon har att hålla sig till. Hovniga djupt och inte ta i någon spontant, inte sitta med benen i kors och absolut inte visa fotsulan. Jag tänker på det hon sagt om att alltid vara nervös inför uppdragen. Då kommer världens minsta man ut på trappan. Det är kejsaren.

”Svårast är det i de situationer då det förväntas att jag ska ta första steget och jag inte har en aning om vad jag ska göra. Men det enda som hjälper mig är att tänka att det här ska göras. Det finns inte utrymme för att hoppa av eller att säga att det här är för läskigt. Men det är ofta som jag känner så.”

Nästa resa med Victoria går till Afrika, till Uganda och Etiopien, och arrangeras av Sida. För min del är det rätt mycket jobb med biljetter, pass och visum. Jag tänker uppgivet att det vore skönt att vara prinsessa och få allting fixat, att ha en hel stab med sig som bara passar upp. Men så ska det visa sig att det inte går till. Biljetter får Victoria förstås hjälp med, och hon har egen chaufför, poliseskort samt VIP-lounge på all världens flygplatser. Men annars sköter hon sig själv.

”Jag får mycket hjälp med det praktiska, men när det gäller mig personligen så vill jag gärna ha mina egna händer på sakerna. Så jag gör det mesta själv, som att packa och packa upp, fixa hår och kläder.”

Livvakterna är alltid med henne, och oftast mentorn Elisabeth Tarras-Wahlberg, men någon hovdam tänker hon inte skaffa förrän hon blir drottning. Och till skillnad från Silvia som alltid har sin frisör med sig, fixar Victoria ofta smink och hår själv.

”Det är väl mest jag själv som sköter det där. Det kanske borde vara bättre många gånger, men å andra sidan kommer jag alltid att vara bara jag och kan inte bli för konstlad.”

Får filmerbjudanden

I Addis Abeba tycker Victoria att hotellet Sheraton, där varje gäst har en personlig butler, är för lyxigt och väljer Hilton i stället. Jag gör detsamma. Och där får jag den exklusiva intervju jag så länge jobbat för och hoppats på. Vi sitter i nästan två timmar och pratar och jag beundrar hennes vänlighet och värme. Jag ställer alla de där frågorna som jag funderat på och förväntar mig inte att hon ska svara på allt, men hon verkar bekväm med att tala om sina upplevelser.

”Det är väldigt svårt att prata med kompisarna om mina jobbupplevelser, för det är svårt för dem att sätta sig in i vad jag gör. De kan alltid lyssna och tro sig förstå, men att riktigt prata på djupet om vad jag upplevt kan jag bara göra med dem som var med. Det är på samma sätt som om man varit med om en olycka eller upplevt något annat speciellt tillsammans.”

Under Afrikaresan visar Victoria prov på sin osvikliga förmåga att äta all möjlig konstig mat utan att grimasera illa. Vi blir bjudna på popcorn mitt ute i ingenstans i Uganda och det är inga problem, men värre blir det i Etiopien när vi bjuds på kikärter uppblötta i vatten i en hydda. Det smakar förfärligt och jag är tacksam att jag kan tacka nej när jag bjuds mer, men jag ser hur

Victoria bredvid mig måste säga visst, tack och tugga ner några till. Jag ser också hur gulligt hon beter sig mot livvakterna och tackar och kramar om dem innan de åker hem. Verkligen en tjej helt utan divalater.

Vid en jämförelse med kollegorna i Europa är den svenska kronprinsessan den enda som är kronprinsessa från början. Således har hon hög rang, men hon är ändå en förhållandevis vanlig tjej utan dyra vanor. Till skillnad från lillasyster Madeleine åker Victoria hellre på weekendresor i Sverige och går promenader eller myser på Öland än glassar på klubbar och kändisstränder i Saint-Tropez och Marbella.

”Vem vill ligga där i bikini när man har helikoptrar i luften och paparazzi genom fönstren. Nej, jag ska vara hemma och plocka bär på Solliden.”

Sommaren 2001 lånar Victoria och vännerna Andrea Brodin, Caroline Kreuger och Josephine Genetay en enklare båt och reser längs den svenska kusten.

De går i land i Skanör och Simrishamn i shorts och äter glass.

”Det finns självklart dagar då jag inte vill att någon ska känna igen mig, då jag bara vill gå och dra något gammalt över mig. Men samtidigt, när jag får den respons jag får från människor, ett hej eller ett leende, gör det så himla mycket mer. Det är verkligen det som gör att jag vill ge allt.”

Om Victoria inte vore så säker på att hon vill bli Sveriges monark en dag skulle hon kunna göra karriär i Hollywood. Det började med att den amerikanske producenten Jason Schults erbjöd henne en roll i en romantisk komedi och efter det har erbjudandena och manusen vällt in till kronprinsessan, som artigt läser igenom breven och säger ”tack, men nej tack” varje gång. Klart hon genomskådar att de ser henne som en väg till ökad publicitet, klart hon får rådet att alltid säga nej och gör det. Men tänk om hon verkligen skulle vilja ställa upp, om hon likt så många andra unga tjejer brann för teater. Då vore det ju otroligt trist att inte kunna säga ja. Samtidigt behöver hon ju inte som många andra kämpa för en plats i rampljuset, snarare har hon fått mer ljus på sig än vad hon klarat av.

”När jag var yngre var det svårt, jag var ganska vilsen och visste inte vilken min roll var eller hur jag skulle förhålla mig till kompisar och till livet över huvud taget. Men nu är det min roll, jag har fullkomligt accepterat den och vill genomföra mitt livsuppdrag så bra som det bara är möjligt.”

Möter drömprinsen

Efter Afrika väntar en kurs i konfliktlösning vid Uppsala Universitet. Och något betydligt större än så – kronprinsessans stora kärlek.

Det är tack vare att Madeleine tipsat henne om det nya gymmet Master Training som Victoria möter sin prins. Han är delägare och personlig tränare, och i takt med att träningspassen blir ett stående inslag i bådas vardag och de börjar lära känna varandra växer attraktionen och känslorna fram. Daniel och Victoria gör allt för att hålla relationen hemlig. Det är först den 31 maj 2002 som media får kännedom om den spännande och oväntade romansen och dyker upp utanför Daniels hem. Han springer in och stänger porten men det hjälper inte. Dagen efter finns han på löpsedlarna. Den 11 juli samma år har Caroline Kreuger 25-årsfest och Victoria och Daniel är där. En fotograf lurar utanför fönstret och får den första bilden på kärleksparet i en het kyss och omfamning.

Daniel är inte direkt en klockren prinsaspirant. Han är uppvuxen i väldigt vanliga Ockelbo utanför Gävle med de väldigt vanliga föräldrarna Eva och Olle Westling och storasystern Anna i ett väldigt vanligt rött kedjehus på Smältvägen. Samtidigt som Victoria ska börja på exklusiva Carlssons skola tragglar Daniel glosor på Perslundaskolan. Skolfotot från nian visar en söt och blyg kille som står längst bak i mitten. På gymnasiet väljer han tvåårig social linje på Hammargymnasiet i Sandviken och tar studenten den 7 juni 1991 med 3,1 i betyg. Han har två fyror, en i socialkunskap, en i idrott. Det är idrott han vill satsa på, och han börjar på Lillsveds folkhögskola på Värmdö där han tar examen som idrottspedagog.

Han har hela tiden varit en sportkille, som spelat hockey i Hofors och fotboll i Ockelbos pojklag och agerat tränare för småpojkarna. Och lyft skrot på Ockelbo Atletklubb. Friskvårdsintresset leder till ett jobb som personlig tränare på

Sports Club i Stockholm och när chansen kommer att starta eget tillsammans med en kompis tar Daniel den. Resultatet blir Master Training, ett lyxgym där bara medlemsavgiften är strax under 20 000 kronor per år.

Daniel påstås vara ointelligent och sakna allmänbildning – det pratas om allt ifrån att han knappt kan prata engelska till att han aldrig i hela sitt liv läst en roman. Men detta är inte det enda som upprör svenskarna. Många retar sig på hans enkla stil med jeans, gympadojor och keps.

Och just kepsen blir ett problem för Daniel när bilderna på Anna Lindhs mördare kablas ut. Mördaren är med sin hållning och sin keps väldigt lik Daniel Westling – som ju dessutom har sitt gym på Regeringsgatan, alldeles intill NK där det avskyvärda mordet begåtts. Om Victoria vid det här laget är livrädd att Daniel inte ska palla trycket är det inte så konstigt. ”Det är väl en evig tur att någon vågar sig på att ha en relation med mig. Det är inte lätt”, medger hon och tycker lite synd om sin kille som blir så utsatt:

”Det är mycket orättvist som skrivs om honom. Men en dag görs det nog rättvisa där också. Det är nog inte helt lätt att vara tillsammans med mig, att komma in från en helt privat situation till att granskas och få sina vänner granskade. Men det gäller nog alla som är i blickfånget.”

Måste godkännas

När de träffas bor Daniel på Birger Jarlsgatan i ett gårdshus på nedre botten.

Lägenheten är omöjlig att bevaka och ganska liten, så det är en stor lycka för paret när Daniel via redardrottningen Margareta Wallenius Kleberg får en lägenhet i hennes fastighet på Banérgatan på Östermalm. Den nya lägenheten ligger också i ett gårdshus, men högst upp och väl skyddat. Officiellt bor Victoria inte där utan på Drottningholm, men personer i grannhuset berättar att hon ofta är hos Daniel och att man kan se dem sitta vid köksbordet och mysa. Och så handlar de i Ica-butiken på Karlaplan och framstår som ett vanligt, gulligt par.

Det finns inga formella hinder för Victoria att välja en vanlig kille, men ganska speciella omständigheter. Även i vårt moderna land måste kronprinsessan be om godkännande av den hon väljer, av pappa och av statsministern. Nu är det väl ingen som tror att statsministern säger nej, men i successionsordningens femte paragraf står att ”prins eller prinsessa av det kungliga huset må ej gifta sig, med mindre regeringen på hemställan av konungen därtill lämnat sitt samtycke”.

”Ja, det kan ju kännas lite konstigt. Men jag får innerligt hoppas att jag har så bra omdöme själv att den person som jag har bestämt mig för, kommer att vara så bra att de inte har några problem att godta honom.”

Sommaren 2003 får Daniel följa med på konsert i Borgholms slottsruin och sitta i den kungliga logen med sina potentiella svärföräldrar. I augusti samma år kommenterar kungen för första gången Victorias pojkvän:

– Jag har träffat honom flera gånger och det är väldigt trevligt. Det är bra att ungdomarna tar hem kamrater och så vidare så att man får lära känna dem. Det är bättre att man lär känna dem än att man inte känner dem alls.

Med tanke på hur diplomatiskt kungen uttrycker sig om dotterns älskare är det ganska befriande att se hur en av Aftonbladets krönikörer några år senare väljer rubriken ”Vickan, vi vet, du ligger med Daniel”. Påsken 2004 firar paret i Ockelbo och de visar kärleken öppet med en påskpuss som fastnar på bild.

Vintern 2004/2005 kan man satsa pengar på Unibet på deras relation. Oddset för en vigsel mellan Victoria och Daniel under 2005 ger tre gånger pengarna.

Vid det här laget har Daniels stil förändrats. Han har visat upp sig i frack några gånger och en dag har han plötsligt ett par snygga glasögon på näsan som ger honom ett intelligent och moget intryck. Sedan blir det bara bättre.

Han klär sig i Lyle & Scott-tröjor och snygg, svart rock i stället för kamouflagebyxor och t-shirt. Han går omkring i Gucci-skor och pilotglasögon och fotas för Dagens Industri Weekend i kostym. Han börjar avgjort likna prinsmaterial – och Victoria känner pressen:

”Jag känner inte att det är bråttom. Det kommer när det kommer helt enkelt. Jag tror inte att det valet är något som man kan stressa fram, inte om det ska bli bra. Men visst känner jag press inför att hitta rätt partner, en person som klarar av yrket, som kan må bra av det här livet och inte lider själv av det. Jag vill inte att mannen vid min sida ska må dåligt för att han är tillsammans med mig.”

I maj 2005 går Victoria tillsammans med Daniel till Jon Spendrups andra bröllop, med Cecilia Nordström. Det har hunnit gå flera år sedan Jons förra bröllop, då Victoria visade upp sig öppet med den andra Daniel. Men Daniel Collert kommer också den här gången – med sin flickvän Josefine Davidson.

I augusti uppvaktar Victoria och Daniel Anders Högberg och Sofia Schörling på deras bröllop i S:t Nicolai-kyrkan i Nyköping.

Sedan en tid bär de egendesignade smycken runt halsen, ett sammanflätat D och V. Det går bara inte att missa vilket äktenskapstycke de har utseendemässigt och nu intensifieras bevakningen av Daniel och Victoria av svenska tidningar. Många skriver rent ut att det är dags, att en hemlig förlovning ägt rum, att det blir bröllop snart.

”Det är klart att jag förstår att intresset finns. Det är ju roligt att det finns ett intresse. Men samtidigt hoppas jag att man respekterar att det är privat. När den dagen – eh – händer och sker, om en eventuell förlovning, då kommer det att gå ut på ett direkt sätt.”

Om kronprinsessan Victoria:

Läs mer:

Här hittar du sajten

Catarina Hurtig

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Danmark–Finland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Victoria 30 år

ÄMNEN I ARTIKELN

Victoria 30 år

Kronprinsessan Victoria