Norskt kryssningsfartyg evakuerat i Antarktis

NYHETER

Gick på grund med 300 passagerare

Foto: M/S Nordnorge, till vänster, och systerfartyget M/S Nordkapp på en arkivbild från Paradisbukten i Antarktis. Nordkapp har nu gått på grund och passagerarna evakueras till Nordnorge.

Kuling och snöbyar försenade på onsdagen evakueringen av det norska kryssningsfartyget Nordkapp som med nära 300 passagerare gått på grund i Antarktis.

Evakueringen var klar först vid 22-tiden på onsdagskvällen.

Grundstötningen skedde i tisdags kväll och fartyget skadades när det tog sig av grundet för egen maskin: det blev hål i bordläggningen midskepps.

Av säkerhetsskäl valde man att flytta över passagerarna till systerfartyget Nordnorge.

Olycksplatsen ligger vid Whalers Bay på Deception Island, som ingår i ögruppen South Shetland.

Överflyttningen av passagerarna – med hjälp av gummibåtar – inleddes onsdag kväll. Man hoppades också bli färdig med den under kvällen, trots att evakueringen skjutits upp därför att vädret var dåligt.

De 294 passagerarna är från 19 olika länder. De flesta är amerikaner. Besättningen uppgår normalt till omkring 70 personer, uppger rederiet Hurtigruten Group.

Enligt kaptenen var stämningen lugn ombord. Whalers Bay var sista anhalten för fartyget före slutdestinationen i en argentinsk hamn på fredag.

Nordnorge hade 243 passagerare och en besättning på 76 personer när fartyget fick order att undsätta de drygt 300 på systerfartyget.

Efter evakueringen kommer det att ta 40 timmar för det överfulla Nordnorge att nå hamn i Ushuaia i Argentina.

Båda fartygen trafikerar normalt den norska kusten. Men under sommarhalvåret på södra halvklotet går de i kryssningstrafik i Antarktis.

TT-NTB