Befälen hånar Leni Björklund

NYHETER

Förra försvarsministern kränks av svenska officerare

Foto: Firade valsegern Det här fotot, med officerare som röker cigarr och håller en bild av Leni Björklund uppochner, ska ha stått framme i ett arbetsrum på Camp Victoria. "Det är ingen hemlighet att förra försvarsministern ogillades av många officerare", säger en källa.

Här hånas Leni Björklund av de svenska officerarna i Kosovo.

Bilden hängde uppe flera veckor i deras arbetsrum, enligt en källa.

-Det här är högst olämpligt, säger Karl-Johan Nyberg, samordnare för de svenska styrkorna i Kosovo.

På bilden syns hur befälen glatt röker cigarr och poserar med ett uppochnedvänt foto på förra försvarsministern Leni Björklund.

Fotot är taget på valnatten då officerarna på bilden firade den borgerliga valsegern.

"Kunde väldigt lite"

-Det är ingen hemlighet att förra försvarsministern ogillades av många officerare. Hon gjorde inte mycket för försvaret och kunde väldigt lite. Men jag tycker att det här mycket fult gjort, säger en källa, som själv tjänstgör i Kosovo.

Enligt källan har bilden stått uppställd i officerarnas arbetsrum i den svenska anläggningen Camp Victoria i Kosovo. Men när Aftonbladet ringer till anläggningen är fotot försvunnet.

Karl-Johan Nybergs kontor ligger mitt emot arbetsrummet där fotot hängde. Men han hävdar han att han aldrig har sett det.

"Högst olämpligt"

-Jag går inte in där dagligdags och har inte sett det. Men det ska ha funnits en sådan bild. Det här är högst olämpligt, men det går inte att kontrollera alla individer på Camp Victoria.

Blir det aktuellt med disciplinstraff för dem på bilden om du får

reda på vilka det är?

-Det kommer att påtalas att det här är högst olämpligt, och vi hoppas att människor tar det till sig. Jag har inte mer att säga om det här just nu.

Anders Munck