Så blir han som chef

NYHETER

Nye statsministern höjer aldrig rösten, gillar ordning och reda - och omger sig med ja-sägare

Foto: HAR NÅTT TOPPEN I dag väljs Fredrik Reinfeldt, 41, till statsminister. Han blir chef för hela Sverige och ska leda regeringen de närmaste fyra åren. Aftonbladet har granskat vilken typ av ledare han är. ”Han är enkel att ha som beslutsfattare. Det är ingen prestige och han beslutar sig snabbt”, säger chefsekonomen Anders Borg.

Lugnet själv – på sin höjd lite röd om kinderna när han blir arg. Men Fredrik Reinfeldt är en krävande chef som omger sig med en klick lojala medarbetare.

I dag tar Fredrik Reinfeldt befälet över Sverige. Aftonbladet har talat med dem som känner ”chefen” Reinfeldt. De beskriver honom som en naturlig ledare med medfödd auktoritet. Människor lyssnar på honom.

Kanske har han lärt sig ett och annat av mamma Birgitta, ledarskapskonsulten.

– Jag uttalar mig aldrig om honom, varken som mamma, chef eller konsult. Jag har kommit överens med honom om det, säger hon.

Att hitta någon som säger ett ont ord om Fredrik Reinfeldts ledaregenskaper är näst intill omöjligt. Ingen vill hamna på hans utelista.

Blir aldrig förbannad

Medarbetarna beskriver honom som den bästa chef de någonsin haft. En person som lyssnar, resonerar sig fram till lösningar och ger stor frihet i jobbet.

– Hans signum är att han delegerar väldigt långtgående. Sen ställer han höga krav, det ska vara toppkvalitet, säger Per Schlingmann, ny partisekreterare.

Ett annat av Reinfeldts ”fans” är Ulrica Schenström, som blev presschef tack vare Reinfeldt. De har känt varandra i många år.

– Han har god personkännedom och ser om en person kan växa och ta nya roller. Han är väldigt bra på att utveckla folk, säger hon.

Lugnet är den första egenskap människor nämner när de ska beskriva Fredrik Reinfeldt.

Han blir aldrig förbannad. Är kontrollerad och höjer inte ens rösten.

– Han är så himla lugn. Cool. När han blir arg blir han bara lite rödflammig på kinderna, säger Sven Otto Littorin, tidigare partisekreterare.

Har sitt bunkergäng

Ett annat framträdande drag hos Reinfeldt är ordningssinnet. Bland det första han gjorde när han tillträtt var att styra upp organisationen på partihögkvarteret. Bland annat inrättade han en helt ny tjänst, samordningschef. Liselott Florén, stabschef under euroomröstningen, handplockades.

Den kritik som ändå riktas mot Fredrik Reinfeldt handlar om att han gör samma misstag som företrädarna Carl Bildt och Bo Lundgren. Att omge sig med en alltför liten krets av nära, lojala medarbetare, ett så kallat bunkergäng.

Dagens åtta personer starka parti-

ledning har långtgående befogenheter.

– Jag har vinnlagt mig om att de som har ledningsansvar i moderaterna också är de som bestämmer, säger Fredrik Reinfeldt

I den innersta kretsen står alla varandra nära och lever liknande liv. De är i samma ålder, bor i Stockholmsområdet och nästan alla har småbarn. Möten läggs så att alla kan hämta och lämna på dagis.

– Vi funkar personkemiskt. Även om vi inte jobbade ihop skulle vi vilja umgås, säger Sven-Otto Littorin, som fram till i förra veckan ingick i partiledningen.

Förra sommaren hade de kräftskiva ute på Littorins lantställe. Alla tog med sina familjer.

Råa skämt

Den nära relationen har gjort att de utvecklat en särskild jargong. Det är råa skämt och ingen drar sig för att retas med

Reinfeldt.

– Vi brukar mobba honom och säga: ”Du ska inte tro att du är något bara för att du är statsminister.” Det tror jag att han gillar, säger Littorin.

– Det är nog skönt att ha några som faktiskt inte bryr sig om hans position. Några han känt länge och jobbat med innan.

Alltför lojala

Tre av åtta i den innersta kretsen är anställda tjänstemän. Kritikerna menar att det finns en risk att de blir alltför lojala med chefen. Medan de förtroendevaldas lojalitet i första hand finns hos väljarna.

Men Fredrik Reinfeldt ser ingen sådan skillnad.

– Det är ett konstigt synsätt att tjänstemän skulle vara ett helt annat väsen än de som är förtroendevalda, säger han.

Varje fredag klockan halv nio har partiledningen veckomöte i ”kakelugnsrummet” på partihögkvarteret. Där kan det bli vilda diskussioner om ett gemensamt favoritämne – ”Sagan om ringen”.

– Det är en bok vi alla har läst. Där finns ett djup som fångar väldigt mycket av mänsklighetens inre kamp, säger den tidigare talskrivaren Kristoffer Tamsons.

Att omge sig med en mindre krets lojala medarbetare är vanligt i svensk politik.

För Fredrik Reinfeldt har det varit helt nödvändigt eftersom han helt lagt om partiets politik och skapat ”de nya moderaterna”. Men det finns risker.

Ledarskapskonsulter höjer ett varningens finger.

Sämre beslut

– Om personerna runt ledaren är ja-sägare finns det en risk att man slutar lyssna på människor utanför, säger Isabella Runebjörk.

Per Åhlström, som skrivit en bok om politik och makt, håller med:

– Kvalitén på besluten riskerar att bli sämre om man inte tar hänsyn till andra åsikter.

Fredrik Reinfeldts livslinje

Läs också:

Anette Holmqvist, Elisabeth Marmorstein