SVT-chefen satte dit licensskolkande ministrar

NYHETER

Beslutet att polisanmäla tre ministrar för licensskolk fattades på högsta nivå.

Nu avslöjas att den som låg bakom anmälan var SVT:s vd Christina Jutterström.

De flesta som skolkar från tv-licensen behöver inte oroa sig för att bli polisanmälda. Radiotjänst har haft som praxis att bara anmäla dem som vägrar betala.

Men när det avslöjades att de tre ministrarna Maria Borelius, Cecilia Stegö Chiló och Tobias Billström licensskolkat frångick Radiotjänst rutinerna och gjorde en polisanmälan direkt.

I dag skriver Dagens Nyheter att det beslutet bland annat fattades av SVT:s vd Christina Jutterström, som också är ordförande i Radiotjänst.

– De tre ministrarna uppgav ju olika skäl till att de inte betalat. Det är ovanligt att man vet varför de inte betalat. Mot den bakgrunden ville vi ha deras agerande prövat, säger Christina Jutterström till DN.

Anmälan kritiseras

Polisanmälan har flera gånger kritiserats av moderaterna, bland annat frågade sig Fredrik Reinfeldt i ekot i går om alla som licensskolkat, men senare vill göra rätt för sig, kommer att polisanmälas.

Vill få fallet prövat

Den kritiken tillbakavisas dock av Radiotjänsts vd Lars Lindberg.

Han motiverar polisanmälningen med att ingen tidigare medgett licensskolk bakåt i tiden.

–Jag har arbetat här i tio år och vi har aldrig tidigare haft några fall med retroaktivitet. Vi har ingen praxis kring det. Därför vill vi få det prövat. Det har ingen betydelse att de är ministrar, säger Lars Lindberg till DN.

Radiotjänst hoppas nu att de tre ministrarnas licensskolk ska användas som typfall av domstolarna.

Eva Buskas