”SAS brister i säkerheten”

Säkerhetsexpert: Bara en tidsfråga innan allvarlig olycka inträffar

En säkerhetsexpert inom norska Luftfartstilsynet ger SAS hård kritik.”SAS lider av en bristande säkerhetskultur”, säger han.

SAS lider av en bristande säkerhetskultur och det är bara en tidsfråga innan en allvarlig olycka inträffar. Den hårda kritiken kommer från Kjell Klevan, säkerhetsexpert inom norska Luftfartstilsynet.

I ett brev till sina skandinaviska kollegor beskriver han en bristande säkerhetskultur som präglas av ovilja att erkänna egna fel och bristande vilja att samarbeta med myndigheter, skriver den danska tidningen Jyllands-Posten.

”SAS har gått från att vara ett robust och tryggt flygbolag till att vara ett skröpligt och sårbart flygbolag”, heter det i skrivelsen. ”Med den kulturutveckling och brist på styrning (också brist på kunskap i vitala delar) är det tyvärr bara en tidsfråga innan något allvarligt inträffar om utvecklingen fortsätter”, skriver Klevan.

Flög – trots läcka

Noteringarna gjordes i mars sedan Klevan granskat flera SAS-incidenter där passagerarna utsattes för fara. Till exempel genomförde SAS en flygning trots att kaptenen strax före start hade sett att bränsle rann ut från ena vingen. Vid ett annat tillfälle var 244 passagerares liv i fara när ett plan slog i stjärten i landningsbanan. Vid ett tredje tillfälle konstaterade piloterna att en syrebehållare var otät, men genomförde ändå flygningen.

Klevan håller fortfarande fast vid sina bedömningar.

– Det är ju den tendens som vi har observerat. Det är väl, som jag har sagt, nog bara en tidsfråga innan en allvarlig olycka sker inom SAS, säger han till tidningen.

TT-Ritzau