Hans minne lever

NYHETER

Ett år sedan Martin Adler mördades

Midsommarafton 2006 mördades frilansjournalisten och fotografen Martin Adler .

Ett år senare har ingen gripits för mordet. Utredningen står still.

Men Martins minne lever vidare.

Foto: Fotografen Martin Adler sköts till döds i Somalia midsommarafton 2006.

Martin utmärkte sig genom att bara resa till länder dit få andra reportrar vågade sig: Irak, Somalia, Afghanistan, Sierra Leone.

Aftonbladet, brittiska Channel 4 och ITN var några av hans uppdragsgivare. Familjen i Västerås hans bas och inspiration. Hustrun Katarina, döttrarna Isabella och Rebecca. Martins mamma och pappa.

Mördarna på flykt

Till inbördeskrigets Somalia reste den erfarne och prisbelönte Adler i juni förra året då riskerna för första gången på länge betraktades som hanterbara. Men under en till synes fredlig demonstration sköt någon kallblodigt Martin i ryggen. De misstänkta finns i två grupper.

Utländska jihadister. Personer som var inblandade i ambassadbombningarna i Östafrika 1998 och i attentatet mot israeliska turister i Mombasa 2002. Människor som redan finns på FBI:s lista över världens farligaste terrorister. De har gått under jorden. Kanske finns de inte ens i Somalia.

Somaliska jihadister med en egen agenda. Även här är de främst misstänkta på flykt.

Postumt prisad

– Jag vill inte kalla det en aktiv mordutredning men myndigheterna vet att vi ligger på och ställer frågor, säger Jens Odlander, ambassadör och sändebud i Somalia.

– Enda sättet att få mordet uppklarat är om någon grips och vill berätta om det, säger Jens Odlander.

Genombrottet kan komma i morgon eller inte alls. Martin Adler fick under året Reportrar utan gränsers pressfrihetspris för 2006 postumt.

I vintras hölls ett seminarium där våld mot krigskorrespondenter diskuterades.

Hans minne lever vidare.

Wolfgang Hansson