Så blir du av med julgranen

NYHETER

Det barrande trädet räknas som grovsopa

En gång var granen grön och grann.

Nu har den förvandlats till en vanlig grovsopa som ska slängas enligt alla konstens regler.

– Men det händer att folk kastar ut den genom fönstret, säger Marita Söderqvist, på Stockholms renhållningsförvaltning till aftonbladet.se.

Julen är över och den för några veckor sedan så stämningshöjande granen har sett sina bästa dagar. Men hur ska man göra sig av med det barrande trädet?

– Folk ringer väldigt mycket nu och undrar var de ska slänga sin julgran, säger Marita Söderqvist, avdelningschef för avfallshanteringen vid Stockholms renhållningsförvaltning.

En grovsopa

Enligt henne händer det att människor helt sonika hivar ut granen genom fönstret. Det är olaglig nedskräpning. Granen är en grovsopa och finns ett grovsoprum i huset där man bor ska den placeras där - helst nerklippt och lagd i en sopsäck.

Finns inget grovsoprum är det en tur till kommunens återvinningscentral som gäller.

Men ser du trots dessa regler en hög med slängda granar mitt i stan, vänta med din ilska. Det kan i alla fall i Stockholm handla om de olika stadsdelarnas speciella granslängningsplatser.

Flisning av gran

Den 13 januari, på Tjugondedag Knut, när julen enligt vissa traditioner på riktigt dansas ut, ordnas till och med flisning av gran på Järntorget i Gamla stan, Stockholm.

Genom att slänga granen på ett regelriktigt sätt gör du dessutom en insats för miljön. Den gamla prydnaden förbränns och återvinns som värme och el.

Johanna Melén