”Valresultatet har öppnat dörrar i Washington”

NYHETER

Utrikesminister Carl Bildt: En tydlig intensifiering av relationen

Washington

Valresultatet i Sverige har öppnat dörrar här i Washington, säger utrikesminister Carl Bildt i en TT-intervju i samband med att den nya svenska ambassaden invigdes på måndagen.

Washington, slår han fast, är den svåraste staden i världen att få till stånd toppmöten i.

- I snitt kommer 20 ministerdelegationer från hela världen hit varje dag, säger han och verkar vara i sitt esse.

Han kommer direkt från ett möte med presidentens nationella säkerhetsrådgivare Stephen Hadley i Vita huset. Under tisdagen träffar han sin amerikanska kollega, utrikesminister Condoleezza Rice, samt vicepresident Dick Cheney. Mellan toppmötena träffar han en rad andra nyckelpersoner.

- En tydlig intensifiering av relationen (mellan Sverige och USA), sammanfattar han själv och tar en klunk kaffe i ett mötesrum på ambassaden.

Öppnade dörrar

TT: Men ingen kursändring?

- Det beror på vad man menar. Sverige har haft en lite vacklande position i Europa som haft att göra med den parlamentariska basen. Miljöpartiet och vänsterpartiet och splittringen inom socialdemokratin har inneburit att socialdemokraterna inte fullt ut kunde spela den roll i Europa som jag tycker Sverige ska spela. När det nu finns ett intryck att vi kommer att spela den rollen, blir vi också per definition också en mycket intressantare samtalspartner här i Washington.

TT: Har valresultatet hemma öppnat dörrar för dig här, jämfört med om en socialdemokratisk utrikesminister med ett oförändrat läge i riksdagen bakom sig åkt hit?

- Ja, det tror jag. Det är anmärkningsvärt att det är två år sedan vi hade ett möte på utrikesministernivå mellan Sverige och USA. Det är hemskt lång tid.

- För en vecka sedan anmälde jag att jag skulle komma och alla dessa besök som varit svåra att ordna under flera års tid, faller alla in på en gång.

- Det är likadant med Ryssland, Nu tar jag inom loppet av några dagar igen vad som tidigare legat åtskilliga år tillbaka i tiden, säger Bildt som åker direkt från Washington till Sibirien för att träffa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Olika aspekter

Redan nästa vecka återvänder han till Washington för nya diskussionsmöten om relationen mellan Europa och USA.

Under måndagens möte med Stephen Hadley diskuterades bland annat situationen i Nordkorea, Iran, Mellanöstern och Ryssland.

TT: Passade du på att föra fram Sveriges syn på "kriget mot terrorismen"?

- Det har inte varit uppe än, men kommer säkert.

TT: Innebär det att du kommer att framföra kritik?

- Vi har ju ett relativt fungerande samarbete i konkreta frågor, men det finns utrymme för förbättringar. Vi understryker framför allt, mer än vad man gör här, olika rättssäkerhetsaspekter.

Frågor om Bildts ryska oljeaktier och optioner får ett inarbetat svar:

- Statsrådsberedningen kommer med en redovisning och då får man ta ställning till problemen när och om de uppkommer.

Han viftar också bort frågan om att bli EU:s talesman i utrikesfrågor efter spanjoren Javier Solana.

- Ingen är tillfrågad vad jag förstår. Det är bara grundlösa spekulationer. Solana kommer att sitta i åtskilliga år och jag har ett jobb i åtskilliga år.

Lars Pedersen/TT