17 katter övergavs – nu har de avlivats

NYHETER

Hittades på en gård – levde i sin avföring

Foto: vanvårdade katter Totalt hittades 15 vuxna katter och två ungar på den övergivna gården. De var svårt medtagna och led av diarréer, ögoninflammationer och undernäring.

17 svårt medtagna katter hittades på en övergiven gård utanför Kungsbacka i förra veckan. De var så illa däran att veterinären beslöt avliva dem på plats.

Nu kan ärendet bli ett fall för polisen.

Efter larm från flera privatpersoner i slutet av juli gjorde förvaltningen för miljö- och hälsoskydd en inspektion på gården söder om Kungsbacka.

– Det kryllade av katter på gårdsplanen. Många av dem var väldigt magra och flera hade ögoninflammationer och mycket var i ögonen. De var inte alls i bra skick, säger Anna Ahlstedt, djurskyddsinspektör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

”Det stank fruktansvärt”

Ägaren till gården avled i vintras och i maj lämnade hans före detta sambo gården. Sedan dess har katterna fått klara sig nästan helt på egen hand.

– En släkting säger att hon varit där ett par gånger i veckan och gett katterna mat, säger Anna Ahlstedt.

Katterna kunde själva ta sig in i bostadshuset på gården via en lucka.

– Det låg kattavföring överallt därinne och stank fruktansvärt. Poliserna vi hade med oss fick ta på gasmasker när de skulle gå in, säger Anna Ahlstedt.

Överväger polisanmälan

Distriktsveterinären undersökte katterna och gjorde bedömningen att de var i så dålig kondition att det vore bäst att avliva dem.

Efter tillstånd från länsstyrelsen avlivades de 15 vuxna katterna och de två ungarna på plats.

Förvaltningen för Miljö- och hälsoskydd överväger nu att polisanmäla händelsen.

– I dagsläget vet vi inte hur det blir eftersom ansvarsfrågan inte är helt utredd ännu, säger Anna Ahlstedt.

FAKTA/Djurplågeri

Karolina Vikingsson (.se)