Caroline kan ta hem EU-pris

Publicerad:
Uppdaterad:

Är nominerad till European Youth Award

Frivillig på plats Caroline Hansen tillsammans med två ungdomar vid sitt tre veckor långa volontärarbete i England.
Foto: Kristinehamns kommun
Frivillig på plats Caroline Hansen tillsammans med två ungdomar vid sitt tre veckor långa volontärarbete i England.

Efter att ungdomar gjorde volontärarbete i England nomineras nu en av dem, Kristinehamnsbon Caroline Hansen, till ett EU-pris i Bryssel.

– Jag har inte hunnit tänka på vad jag ska ha på mig än, säger hon.

I England jobbade hon med naturvård i tre veckor som en del i ett EU-program för att främja ungas förståelse för andra kulturer. I juni åker 26-åriga Caroline Hansen till Bryssel för att kämpa om priset i European Youth Award. Priset ska uppmärksamma lyckade ungdomsprojekt i Europa.

– Det är jätteroligt och det var himla roligt att träffa andra i England, säger Caroline Hansen.

Främst långtidsarbetslösa

Men det var inte självklart att det skulle bli Caroline Hansen, som har funktionshindret Downs syndrom, som fick göra sin volontärtjänst i England. Kristinehamn har tidigare använt ungdomsutbyten och volontärtjänst som en metod i sitt ungdomsarbete. Då har det varit främst långtidsarbetslösa som har fått chansen att åka.

- Många unga som varit på volontärtjänst kommer hem med ett helt nytt självförtroende och ser på både sig själva och världen på ett nytt sätt, säger Åsa Askeskär, ungdomssamordnare i Kristinehamns kommun.

Hoppas på inspiration

Nu hoppas Kristinehamns kommun att Caroline Hansen ska få andra att vilja delta i internationella projekt.

– Vi hoppas att hennes initiativ ska inspirera andra med liknande förutsättningar att ta chansen att möta andra unga i Europa, säger Lotta Jarvenius Rössner, handläggare på Ungdomsstyrelsen.

Frida Sjödin

Publicerad: