Folkets tysta protest mot juntan

NYHETER

Människor uppmanas stänga av tv-nyheterna och släcka lamporna

Foto: Burmas invånare protesterar genom att stänga av statstelevisionen.

Protesterna mot militärjuntan i Burma fortsätter – i tysthet.

I går kväll släcktes de burmesiska hemmen ned och tv-apparaterna stängdes av medan nyhetsuppläsaren basunerade ut regimens propaganda.

Först försvann de rödklädda munkarna från Rangoons gator. Sedan försvann den demonstrerande civilbefolkningen, skrämda till tystnad av den hårdföra regimen. Nu fortsätter protesterna i hemmen, i det tysta.

I går spreds uppmaningen att släcka alla lampor och stänga av tv-apparaterna mellan 20.00 och 20.15 då de statliga nyheterna sänds. Aktivisterna kallar det för ”en tyst protest mot juntan,” rapporterar AP.

Regimen står bakom

Hur många som deltog i protesten är inte klart. Men de som gjorde det slapp höra nyheter som den om burmeser som i går gick ut på gatorna med budskapet ”Våldsamma demonstranter är våra fiender.” Enligt oppositionsgrupper står regimen bakom den typen av manifestationer och deltagarna har tvingats vara med.

Många har fängslats

Hur många som dödades när regimen slog ner de fredliga demonstranterna med våld förra veckan är oklart. Den officiella siffran är tio dödsoffer men andra talar om hundratals, kanske fler. Flera tusen, däribland många munkar, har fängslats och deras öde är okänt.

– Människorna är arga men rädda. Många är fattiga och kämpar för sin tillvaro och de tänker inte protestera mer. Munkarna har försvagats eftersom de utsatts för attacker, säger studenten och taxichauffören Theta, till AP.