Besökarna överger statliga museerna

NYHETER

Återinförda entréavgifter bakom raset

Foto: Historiska museet har tappat 45 procent av sina besökare sedan den fria inträdesavgiften slopades den 1 januari 2007.

De statliga museerna har tappat 40 procent av besökarna sedan 2005.

Det visar en ny rapport från Kulturrådet.

De 19 statliga museerna har minskat besöksantalet med cirka 1?420?000 besök till och med det tredje kvartalet i år. Det visar en ny rapport från Kulturrådet, som i fredags lämnades till regeringen.

Det motsvarar en nedgång på 39 procent jämfört med motsvarande period förra året. Då hade museerna fri entré för samtliga besökare.

Den fria entrén slopades den 1 januari 2007, och det är också anledningen till det minskade besöksantalet, enligt rapporten.

Återinför de fria entréerna

Jämfört med 2005, som var det första året med generell fri entré, innebar besöksutfallet till och med tredje kvartalet 2007 en minskning på cirka 40 procent.

Nordiska museet har tappat 41 procent av besökarna.

–?Det är mycket tråkigt, men det är så det ser ut. Det enda man skulle kunna göra vore att återinföra de fria entréerna. Vi har ju tappat en stor grupp besökare – den unga sektorn och de som var nyfikna på museerna, säger Åsa Zäll, informationsansvarig på Nordiska museet.

81 procent

Men det är Arkitekturmuseet som har tappat flest besökare. Tredje kvartalet 2006 hade museet drygt 291?000 rapporterade besök. Samma period i år har siffran sjunkit till 56?000, en nedgång med 81 procent.

Också Hallwylska museet och Livrustkammaren har tappat drygt 60 procent av sina besökare.