1 289 ansökningar har hittills fått avslag

NYHETER

SL hårdare med kontroll på reseersättningskrav

SL avslog i år många fler av ansökningarna om resegaranti än förra året. Kontrollen har blivit mer nogrann.

– Vi upptäcker ibland att de uppgifter som folk lämnat inte stämmer. Det finns tyvärr de som försöker fuska, säger Maria Adolfsson, pressekreterare på SL.

Hon säger att anledningen till att fler ansökningar nekats i år, är att man haft en bättre kontroll av ansökningarna. Det har hittills lett till nästan lika många avslag som under hela 2006.

– Under vintern -06, hade vi svåra snöoväder och fick på kort tid in ansökningar ”en masse”. Då hinner vi inte kolla alla utan gör bara stickprover.

20 minuter

Punkt SE:s undersökning visar att de flesta ansökningarna som kommer in gäller förseningar i pendeltågstrafiken.

En resenär som riskerar komma mer än 20 minuter för sent till sitt resmål kan få pengar från resegarantin. Men då krävs att man åkt med en godkänd taxileverantör och har kvitto på det.

800 kronor

SL beslutade nyligen att höja summan man kan få tilllbaka från 400 till 800 kronor, men det är ännu inte klart från och med när höjningen ska gälla.

– Trots att vi höjer ersättningen är vi måna om att hålla nere kostnaderna. Det är ju skattepengar det handlar om, säger Maria Adolfsson.

Har du utnyttjat SL:s resegaranti?

Foto: Göran Härngren, 57, Stockholm: - Jag har retat mig på förseningarna. Men att begära ersättning kostar mig mer att administrera än de där hundralapparna man får ut.
Foto: Caroline Kindstrand, 16, Södertälje: - Nej. En gång försökte vi be en taxi chafför skicka räkningen till SL, men han vägrade. Är man 16 år så har man inte pengar att lägga ut.
Foto: Khatawi Mothafar, 47, Stockholm: - Jag hade ingen aning om att det fanns! Synd. Jag hade behövt det.