Designhögskolan i Umeå en av världens bästa

NYHETER

Finns på Bussines Weeks topplista

Foto: Umeå universitet

Designhögskolan i Umeå är en av världens 60 bästa designskolor. Det slår Business Week fast i sin årliga rankning.

– Det känns jättebra. Men det är andra året i rad så vi börjar vänja oss, säger rektor Bengt Palmgren.

Business Week har rankat världens 60 bästa designutbildningar genom att låta en panel bestående av designkonsulter och akademiker från designutbildningar upprätta listan. Dessutom har företagare inom design- och innovationsstrategi fått rekommendera utbildningar som de respekterar och gärna anställer ifrån.

På listan, utan inbördes ordning, finns Designhögkolan i Umeå, tillhörande Umeå universitet som enda svenska utbildning.

Varför tror du att just din skola hamnat på listan?

– Våra utbildningar är verklighetsförankrade vilket innebär att studenterna arbetar med verkliga problem ofta i samarbete med stora företag. Nyligen fick de till exempel skapa förslag till Stockholms framtida spårvagn åt transportföretaget Alstom. Dessutom arbetar vi aktivt med att utveckla studenternas kreativa förmåga genom att träna dem att hitta nya lösningar på problem, säger Bengt Palmgren.

Förra året var ni enda nordiska utbildningen på listan. I år finns även skolor från Norge, Finland och Danmark med. Vad beror det på?

– Jag tror att omvärlden börjar få upp ögonen för de nordiska utbildningarna och våra nära samarbeten med företag, säger Bengt Palmgren.

Hur kommer ni fira utnämningen?

– Det har vi inte hunnit tänka på än.