Låt ditt hem blomma

NYHETER

Nu finns orkidéer för alla smaker

Eleganta och otroligt vackra.

Orkidéer kan lätt bli ett beroende – man vill bara ha fler och fler.

Foto: Anna Skoog/Flowe council of Holland
Fjärlisorkidé Oncidium, fjärilsorkidé, växer med så kallade bulber och förökar sig sidledes. När en bulb fått minst tre skott kan man försiktigt lossa den från moderplantan och plantera om den.

Trots att orkidéer är så vanliga numera är det ändå något speciellt med dem. Lite mer exotiska än våra vanliga krukväxter. Lite lyxigare och flärdfullare.

– Man kan aldrig få för många orkidéer, säger orkidéexpert Paul Larsson, delägare till Munkagården i Munka-Ljungby, och delar med sig av sina bästa tips hur man får en orkidé att blomma igen, och igen, och igen.

– De som har luftrötter bör du helst sätta i en glaskruka. Då får rötterna tillräckligt med ljus och rötterna kan ta upp den näring de behöver, säger han.

Ljust – men inte i direkt sol

Dessutom vill orkidéerna helst stå i öster-, väster- eller i norrläge, gärna ljust men inte i direkt solljus. Vattna var tionde eller fjortonde dag genom att doppa orkidén i ett vattenbad upp till första bladrosetten. Orkidén har fått tillräckligt med vatten när rötterna blivit gröna. Vill man inte använda vattenbad kan man i stället vattna som vanligt med en deciliter vatten.

Tänk på att en orkidé är lättare att vattna ihjäl än att torka ihjäl. Och klipp aldrig luftrötterna. Den enda gången man får klippa av rötterna är när man planterar om.

Klipp inte för tidigt

Det är efter första och andra blomningen som din orkidé vill bli omplanterad. Var då noga med att endast ta bort de luftrötter som är döda.

– Klipp inte av blomstängeln förrän den har vissnat ner helt och klipp den då efter andra noden, eller ögat, på stängeln. Var bara uppmärksam så det inte är nya knoppar på gång för då ska du inte klippa den, säger Paul.

Är din orkidé svårstartad kan du alltid ställa ut den i trädgården på en skuggig plats. Ställ ut krukan i mitten på juni och ta in den i augusti. Det gillar de – då kommer du att få se på blommor!

Tips!

Fler tips och idéer:

Micaela Nordberg ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Inredning