”Valet var uppgjort på förhand”

NYHETER

Fyra Moskvabor om valresultatet i Ryssland

1 av 4 | Foto: Zarema Nigmadjanova.

Det ryska valresultatet förvånar ingen.

Allra minst ryssarna själva.

Aftonbladet.se bad fyra Moskvabor kommentera gårdagens val till underhuset, duman.

– Mina värsta farhågor besannades, säger Ilja Jasjin.

– Det blev ett positivt resultat, sägere Dmitrij Lusjin.

När 98 procent av valsedlarna räknats hade president Vladimir Putins parti Enade Ryssland fått 64 procent av rösterna. Valdeltagandet var högt - över 60 procent. Men meningarna går isär om det verkligen var ett demokratiskt val, eller om det i själva verket var en riggad folkomröstning för eller emot presidenten.

Aftonbladet.se ställde frågan till två ungdomspolitiker och till två vanliga Moskvabor. Zarema Nigmadjanova, vd för ett internetföretag, valde att inte rösta alls. Att Putins parti tog hem en jordskredsseger förvånar henne inte.

– Det var ett väntat resultat. Det var klart att Enade Ryssland skulle få minst 50 procent av rösterna.

Var valet rättvist?

– Det är svårt för mig att säga. Men jag vet att det har skett påtryckningar ute på en del arbetsplatser. Chefer har hotat med att sparka folk om de inte röstade på rätt parti.

Vad betyder valresultatet för Rysslands framtid?

– Att det mesta kommer fortsätta som förut. Samma politik som varit de senaste tre, fyra åren.

Vad tror du om Putins framtid?

– Jag tror att han går en lysande framtid till mötes, säger Zarema och skrattar högt.

Kommer han att väljas om som president, trots att grundlagen inte tillåter det?

– Jag vet inte, men jag hoppas att han inte stannar ytterligare en period. Det får inte hända. Men han kommer att finnas kvar i kulisserna. Det är jag säker på.

Ilja Jasjin, ordförande för det liberala partiet Jablokos ungdomsorganisation la sin röst på Jabloko. De fick 1,6 procent.

Hur reagerade du på resultatet?

– Jag reagerade inte alls. Det var klart från början vad för slags val det här var. Resultatet i det här valet berodde inte på enskilda partiers valkampanj eller på politiska program. Resultatet berodde på Kremls beslut. Det var mer eller mindre uppgjort på förhand.

Var valet rättvist?

– I går ledde jag en grupp som åkte runt i Moskva och övervakade valet. Vi såg flera fall av valfusk, bland annat människor som röstade flera gånger på samma parti. I Tjetjenien och i Ingusjien fick Enade Ryssland över 90 procent av rösterna. Det är svårt att ta sådana resultat på allvar.

Vad betyder valresultatet för Rysslands framtid?

– Det betyder ingenting. Valet förvandlades till en folkomröstning för eller emot Putin. Nu förbereder sig Kreml inför presidentvalet nästa år.

Vad tror du om Putins framtid?

– Jag tror att Vladimir Putin förr eller senare kommer att ställas till svars för det som har hänt i Ryssland de senaste åtta åren. Jag vet inte när det händer, men det måste hända. Under dessa åtta år har ett korrupt och kriminellt samhälle vuxit fram. Staten begår brott som aldrig klaras upp.

Vad tror du om hans politiska framtid?

– Jag tror att Putin kommer vara kvar vid makten även efter presidentvalet nästa år. Men hur det kommer att se ut rent formellt tror jag inte han själv vet än. Kanske blir han någon slags nationell ledare, kanske ställer han upp för en tredje period. Men att han tänker stanna kvar vid makten även efter valet 2008 är uppenbart.

Betydligt gladare var i dag Dmitrij Lusjin från den Putintrogna ungdomsrörelsen Nasji, De våra. I går röstade han på segrarna, Enade Ryssland.

– Det var ett positivt och väntat resultat. Jag är glad eftersom det partiet är det jag tycker bäst om.

Var valet rättvist?

– Ja, det tror jag. Det var gott om valövervakare från olika länder och från olika partier.

Vad betyder valresultatet för Rysslands framtid?

– Jag röstade på ett parti som har följt Putins politiska kurs. Nu tror jag att den kursen kommer att fortsätta. Det kommer att göra Ryssland bättre på alla sätt, kulturellt, utbildningsmässigt, medicinskt, militärt och så vidare.

Vad tror du om Putins framtid?

– Jag tror att Putin även i framtiden kommer att arbeta för Rysslands välgång, att Ryssland blir ett allt bättre land.

Fyrabarnsmamman Imani Zakajeva från Tjetjenien gick inte till någon vallokal i går.

– Varför skulle jag rösta? undrar hon och kallar valresultatet för ”skrattretande.”

Var valet rättvist?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror inte att över hälften av befolkningen verkligen röstade för Enade Ryssland. Men att det gick så bra kanske berodde på att Putin ställde upp för partiet. Det är många som tycker bra om honom.

Vad betyder valresultatet för Rysslands framtid?

– Det får tiden utvisa. Men jag tror inte att mycket kommer förändras.

Vad tror du om Putins framtid?

Jag tror att han kommer att återvända som president vid ett senare tillfälle. Nästa år får han inte väljas, enligt lagen. Men kanske kommer de att göra om lagen. Här kan allting hända.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland