”Iran utvecklar inga kärnvapen”

NYHETER

Ny amerikansk underrättelserapport går emot president Bush politik

Iran utgör inte längre något kärnvapenhot.

Enligt amerikanska underrättelseagenter slutade landet att utveckla kärnvapen för fyra år sedan, tvärtemot vad president George W Bush har hävdat.

För fem år sedan utpekade Bush Iran som en av ”ondskans axelmakter” tillsammans med Kim Jong Ils Nordkorea och Saddam Husseins Irak. Så sent som förra månaden upprepade han hotet från Iran.

– Om man är intresserad av att undvika ett tredje världskrig bör man ha intresse av att hindra dem (Iran) från att inneha den nödvändiga kunskapen för att utveckla kärnvapen, sa Bush vid en presskonferens enligt nyhetsbyrån AP.

Men enligt nya, amerikanska, uppgifter kan Bush ha fel i sina farhågor.

Slutade för fyra år sedan

Underrättelserapporten säger att Iran slutade med att utveckla kärnvapen redan för fyra år sedan. Samtidigt heter det att landet har fortsatt att anrika uran för fredligt bruk.

– Teherans beslut att avbryta sitt kärnvapenprogram talar om att man är mindre beslutsam att utveckla kärnvapen än vad vi har trott, står det i rapporten.

Samtidigt konstaterar man att Iran, i teorin skulle, kunna ha ett kärnvapen färdigt någon gång mellan 2010 och 2015. Kunskapen finns.

Påtryckningarna har hjälpt

Vad som fått Iran att sluta utveckla kärnvapen är inte klart. Men man tror att internationella och diplomatiska påtryckningar har hjälpt till. USA:s invasion av Irak och Libyens stopp för sitt kärnvapenprogram kan också ha bidragit.

Om de nya uppgifterna kommer att påverka USA:s vilja att införa sanktioner mot Iran är i dagsläget osäkert, skriver AP. George W Bush har ännu inte kommenterat rapporten.