Nyheter

”Våldet i skolan ökar inte”

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Med åtta knivhugg attackerade gärningsmannen rektorn.

Men att våldet i skolan blir allt grövre och vanligare kan man inte fastställa, säger professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki.

– Skolmiljön har den karaktären att det kan uppstå mycket konflikter. Det är vanligt att både elever och personal utsätts för olika trakasserier och hot.

Det går inte att med säkerhet säga att våldet i de svenska skolorna ökar. Däremot finns det en tendens att man i dag är mer benägen att anmäla våld som förekommer i skolan, säger Jerzy Sarnecki.

Jerzy Sarnecki är inte förvånad över dagens knivdåd i Kungsängen. Även om just knivdåd mot rektorer är mindre vanliga, är det vanligt med hot och våld bland eleverna.

– Våld i skolan är inte något nytt. Det förekommer framför allt i högre åldrar då eleverna försöker tuffa till sig, säger Sarnecki.

Och även om skolvåldet tycks bli allt grövre och vanligare, så finns det inget som talar för att det faktiskt är så.

– Vi ser en tendens till att man i dag är mer benägen att anmäla våld i skolan. Tidigare skötte man hoten internt, men i dag blandar man till exempel in skadeståndskrav och liknande.

– Så det är väldigt svårt att säga att en faktisk ökning av våldet i skolan har skett.

Det finns inte heller något som tyder på att knivattacken i Kungsängen skulle vara ett så kallat vansinnesdåd.

– Man ska inte dra för stora växlar av det här. I det här fallet verkar det som att gärningsmannen hade ett uttalat motiv till dådet.

Enligt Sarnecki kan dock den senaste tidens hot mot skolor kopplas till vansinnesdådet i Finland.

– Det är klart att händelser som den i Finland triggar andra att uppträda våldsamt, det har vi ju sett runt om i världen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: