Pelargonkrig i Rättvik

Foto: "Det handlar om att få tillbaka ett livsverk" Monica Säter och hennes pelargonsamlande väninna Maria (som inte vill gå ut med sitt efternamn) kräver att pelargonhärvan reds ut.
NYHETER

Vad hände egentligen med pelargonerna för 600 000 kronor?

Dog de – eller blev de stulna?

Det är frågan som nu ska avgöras i Rättvik.

Foto: Här på ett café i Rättvik hittade Monica Säter en del av de blommor som hon menar stulits från hennes väninna Maria.

En konflikt av det något ovanligare slaget har blossat upp i Rättvik. Grunden till konflikten är en stor pelargonsamling värd flera hundratusen kronor.

Hela historien började vintern 2006. Då beslutade sig en pelargonsamlare från Uppsala att förvara 140 moderplantor hos en företagare i Rättvik. Enligt Uppsalakvinnan var samlingen en av Sveriges allra finaste och ett resultat av många års samlande.

Sa att blommorna dött

När hon senare skulle hämta sina blommor fanns de inte längre kvar – eftersom de dött under vintern. Kvinnan lät nöja sig med detta besked.

I somras tog dock historien en ny vändning. När Monica Säter, som är bekant till samlaren från Uppsala, var på besök i Rättvik fick hon till sin förvånng se flera av de påstått döda plantorna på ett café.

– Jag noterade förbluffat att det bland annat fanns den saknade moderplantan av sorten Chine, som alltså skulle vara död, säger Monica Säter till Falu-Kuriren.

Hon tog kontakt med företagaren som sagt att blommorna var döda, och denne ska då ha erbjudit även andra pelargoner från samlingen.

Det avgjorde saken. Uppsalakvinnan och Monica Säter har nu åkt till Rättvik för att reda ut hela historien en gång för alla.

– Det handlar om att få tillbaka ett livsverk, säger Monica Säter.

Nekar till allt

Den anklagade Rättviksföretagaren tillbakavisar alla anklagelser.

- Jag välkomnar en polisutredning. Jag har kvitton och e-postbevis på alla pelargoner jag har. Det är pelargoner som jag bland annat köpt på Tradera. Jag har också bytt till mig från likasinnade i Norge och Danmark. Jag förstår inget av dessa anklagelser, säger den anklagade till Falu -Kuriren.

Elisabet Wahl