”Mobiltelefoner under lektionstid ska bort”

NYHETER

”Gör som på stenåldern – ring skolans expedition om du måste få tag på eleven”

Är det rätt att ta elevernas mobiltelefoner under lektionstid?

I dagens forum på aftonbladet.se diskuterades det hur dagens stökiga skolmiljö kan förbättras.

De flesta var överens om att föräldrarna själva inte tar så mycket ansvar för sina barn. 140 000 läsare har röstat och sagt sitt i frågan. Mobiltelefoner under lektionstid ska bort.

– Undrar vad som kan vara så viktigt att det inte kan vänta de minuterarna som är tills lektionen är över. Vilken elev för 20 år sedan hade så viktiga telefonsamtal undrar jag bara? Skriver StorHanna.

Föräldrarnas ansvar

En del läsare påpekade det faktum att föräldrarna själva är skyldiga till att hjälpa till med uppfostran. Mobbningen kan stoppas med deras hjälp skriver signaturen Bluffsan som själv går i skolan:

– Det krävs det att lärarna får ta fler friheter. De skall kunna slänga ut en elev från lektionen om han/hon inte sköter sig. Och kvarsittning? Om folk inte kommer till dem, ring föräldrarna. Men just nu är det eleverna som styr. Och det funkar INTE!

Idala håller med om att eleverna i de svenska skolorna är till stor del av föräldrarnas ansvar:

– Skyll inte problemen på eleverna i skolan. Det är först och främst föräldrarna som inte själv många gånger har fått en uppfostran så att den kan i sin tur uppfostra sina barn, skriver hon.

Mer föräldraansvar och fler resurser till skolan skulle underlätta den bråkiga miljön. Fler vuxna på skolgården och raster är en lösning enligt Major Ursur .

– Fler fritidsledare ska finnas också så att eleverna kan få prata ut om sina problem, samt ge stöd när allt känns tungt. Skolkuratorer sak bort. Det är en förlegad roll som många elever undviker.

Andra sätt att nå eleven

Att det ringer mitt under lektionstid eller att eleverna sitter och sms:ar är respektlöst mot andra menar Sormlänningen:

– Är det VÄLDIGT viktigt att få tag på en elev, så går det precis lika bra att göra som vi gjorde på "stenåldern", nämligen att ringa skolan som då kan ta ut eleven från lektionen och framföra meddelandet. Simple as that.