Dean kan bli superorkan

NYHETER

Myndigheterna fruktar att orkanen växer till sig innan den når mexikanska kusten

1 av 3 | Foto: Vindarna river i träden vid vattenbrynet i Jamaicas huvudstad Kingston.

Orkanen Dean väntas växa till en katastrofal kategori 5-orkan när den slår till mot Mexiko.

Med vindar på runt 250 kilometer i timmen – och ännu mer i byarna – kommer ingen i orkanens väg att kunna känna sig säker.

Senast på tisdag väntas Dean nå Mexiko och Yucatánhalvön. Enligt de senaste rapporterna från USA:s National Hurricane Center (NHC) väntas dock det värsta hålla sig söder om turistmeckat Cancún, som ligger vid Yucatánhalvöns nordöstra ände. Oljepriserna dök med upp till en USA-dollar fatet på måndagen i och med att havsutvinningen i Mexikanska golfen nu inte ses som lika hotad.

Krävt tolv liv

”Om inte stormen plötsligt svänger norrut bör Mexikanska golfens produktion i stort inte påverkas”, bedömer Citigroups analytiker enligt Reuters.

Hittills har orkanen krävt tolv människors liv runt om i Karibien, de senaste dödsfallen rapporteras från Haiti. I går uppmanades Jamaicas invånare att lämna sina hem och söka skydd. Strandsatta turister har sökt sig till orkansäkrade hotell. Evakueringar av tiotusentals människor har skett från Caymanöarna i Karibiska havet och upp till Texas, rapporterar AP.

Turister evakueras

Under helgen har hundratals människor ockuperat flygplatsen på Caymanöarna i väntan på nästa plan undan orkanen.

– Det är ganska skrämmande. Vi vet inte vad vi ska göra eller vart vi ska ta vägen, sa George Mitchell, 20, från Detroit enligt nyhetsbyrån AP. Han hade just missat planet hem.

– Vi tänkte stanna och försöka klara det hela men vårt hotell slängde ut oss, sa Berta Eversoll, 46, från Florida.

I går hade 1 500 turister evakuerats från sina hotell och myndigheterna har satt upp 19 stormsäkra skyddsplatser för dem som inte har någonstans att ta vägen.

Väntas nå Mexiko

Även i södra Texas förbereder man sig inför ovädret och har satt in stora mängder flygplan och bussar för att evakuera människor om det blir nödvändigt.

Enligt prognoserna kommer orkanen inte att gå rakt över Texas men delstatens myndigheter förbereder sig ändå inför värsta tänkbara scenario.

Situationen kompliceras av att man fortfarande inte har återhämtat sig efter översvämningarna som följde efter den tropiska stormen Erin.

– Om jag vore Texasbo, särskilt på den sydöstra kusten, skulle jag se till att vara beredd, sa R. David Paulison från den federala räddningstjänsten, enligt AP.

Orkanen graderas nu till en fyra på den femgradiga skalan med vindstyrkor från 58 meter per sekund.