Tjejerna tar över duken

Foto: Poliskommissarie Irene Huss (Angela Kovács) och hennes kollegor, som spelas av bland andra Lasse Brandeby och Dag Malmberg. Foto: Oscar Magnusson
NYHETER

Samtidigt som Tatuerad Torso har premiär avslutas inspelningarna av den sjätte filmen om Irene Huss.

Angela Kovács är redan trött på att spela kriminalkommissarie.

I ett nedlagt polishus i Göteborg görs de sista tagningarna i den avslutande filmen om Irene Huss. I uppföljarna till Tatuerad Torso får hon inte bara fler mord på halsen.

– Hennes tillit till sin man får sig en knäck och det här att hon rusar åstad och ska förändra världen, det får hon äta upp i någon av rullarna, säger Angela Kovács som levt med karaktären sedan 2005.

Hon var författaren Helene Turstens förstahandsval när de sex romanerna om Irene Huss skulle filmatiseras. Med sin 80-miljonersbudget är det ett av de största filmprojekten i Sverige just nu. Nästa år släpps hela serien på dvd och tysk, dansk, norsk och finsk tv har köpt rättigheterna.

Nyligen kom en sjunde bok, men frågan är om Huss kommer ta upp tävlan med Wallander och Beck som lagt över 20 mordutredningar till handlingarna.

Än har produktionsbolaget inga sådana planer och Angela Kovács är tveksam.

– If the price is right. Nej, men det handlar inte om pengar, det handlar om arbetsförhållandena, säger hon.

Efter åtta hektiska månader i Göteborg räknar Angela Kovács dagarna tills hon får flytta hem till familjen i Stockholm. Familjen är även central för hennes nya rollfigur. Angela Kovács, som tidigare gjort roller i Wallander, kommissarie Winter och Beck, tror därför att Huss kan vara ett tillskott i filmvärldens polishus.

– Om man som kvinna går in i männens domän och för in typiska kvinnliga element som till exempel familjen i en annars tuff miljö, så kanske det gör att hela genren förändras, säger hon.

Våra böcker har också blivit filmade

Filmografi i urval:

Foto: Författarinnan Helene Tursten. Foto: Scanpix

Louise Jacobson (.se)