Slut på knivterapi för norsk mördare

Får inte längre sova med kniv under kudden

En man som dömts för tre mord får inte längre sova med kniv under kudden. Ledningen för psykiatriska avdelningen på norska Ullevåls universitetssjukhus ingrep i saken i måndags.

Chefen för den psykiatriska avdelningen Öystein Maeland säger till tidningen VG på tisdagen att den ovanliga behandlingen avslutades redan i måndags efter en ”helhetsvärdering”.

Maeland bekräftar att behandlingen har orsakat oro på avdelningen i Dikemark, men säger att inga anställda har sagt till ledningen att de fruktar för sina liv.

Knivmördade fru och två barn

Den 33-årige mannen dömdes 2003 till sluten psykiatrisk vård för att ha knivmördat sin fru och hennes två små barn. Han har därefter utvecklat en fobi för knivar, hävdar hans psykiatriker, som har lanserat behandlingen.

– Jag har känt patienten länge. Det finns ingen risk för upprepning. Han är inte farlig för andra, hävdade läkaren AlfO Lund i VG i måndags.

– Patienten kommer inte att tillgripa kniv igen. Han har tänkt efter när det gäller de här morden.

– Efter morden har han fått en fobireaktion mot knivar. Det är detta vi försöker hjälpa honom med. Nu går vi fram steg för steg, sade Lund.

33-åringen inledde behandlingen genom att sova med en smörkniv. Därefter var det meningen att terapin skulle trappas upp med en fruktkniv och så småningom en förskärare.

TT