Bloggare: bojkotta hamburgerkedjorna

1 av 2
NYHETER

Många bloggare har reagerat på Uppdrag Gransknings avslöjande om de oskäliga lönerna och förhållandena för de som städar på nätterna hos de stora hamburgerkedjorna.

Avslöjandet förstärkte min vilja att aldrig mer äta deras mat, skriver bloggaren TMM, och bloggaren Lägerleffe uppmanar till bojkott.

Så här skriver några bloggare om avslöjandet. På Bloggportalen hittar du fler inlägg .

Leffe på Läget i Lägret: Bojkotta McDonald´s, Burger King och Max!

”Hamburgerdirektörerna sitter i TV och blåljuger. Det enda språk de begriper är penningspråket.

Efter att ha sett Uppdrag Granskning 24 okt inser man att de gör allt för pengar. Via ombud har man städslavar som jobbar i deras restauranger för 35-40 kr/tim. Anledningen - det blir billigast så, och det blir mest pengar över (till dom själva) då.

Det var ynkligt att se och höra dom försöka förklara att "vi visste inget". Ynkligt!!

Det är dags att de får smaka sin egen unkna soppa. Minska deras inkomster - bojkotta McDonald´s, Burger King och Max. Gör det!”

Svensson: Därför behövs facket

”Enklaste sättet att förhindra att oseriösa företag får olika typer av kontrakt är att facken på den arbetsplats det gäller har veto när det gäller vilka företag som får hyras in som underleverantörer av tjänster.

Hela affären med svartjobben på våra stora hamburgerkedjor visar dock också att det svenska facket idag är alltför mesigt, alltför eftergivna mot arbetsgivare och företag. Facket verkar nästan som bortblåsta i hamburgerkedjorna.”

TMM: Där rök hamburgerkedjorna

”Dem låter studenter laga maten, småungar får göra deras leksaker och svart arbetskraft, som inte får mer än 5000:-/månad för arbete - detta trots att de jobbar 7 dagar i veckan - städar deras lokaler på nätterna. Det känns som rena rama bedrägeriet, allt för att komma undan så billigt som möjligt, vilket är den största anledningen till varför jag bojkottat det företaget så länge. Den svarta arbetskraften var dock helt nytt för mig och förstärkte, efter några få intervjuer och insider-reportage, definitivt min vilja att aldrig mer äta deras mat.”

Emma Brink på Denna dagen, ett liv?: Uppdrag granskning

”När detta nu uppmärksammas säger flera av restaurangerna upp avtalet med den skumma städfirman, Capital Städ. I mina ögon får det tyvärr snabbmatsrestaurangerna att se ut som smitare och medskyldiga till de dåliga förhållandena. Det hade varit mycket bättre om de hade ställt sig bakom städarna, mot den skumma städbolagschefen och krävt vettiga avtal för dem.

Nu står högsta cheferna för snabbmatsrestaurangerna i tv och säger att de inget visste, det är kanske sant, jag vet inte. Vad som är sant och vad jag vet är att de som jobbar på restaurangerna är mycket väl medvetna om arbetsförhållandena för städarna, men är väldigt glada över att inte behöva göra grovstädningen själva.”

Lennart Holmlund, s-politiker i Umeå: Vem granska media?

”Nu är det dags att de som finns i Umeå och gärna runt om i landet att i sina upphandlingar ställa krav på städfirmorna men även i andra upphandlingar att deras entreprenader följer de regler som gäller på arbetsmarknaden. Gör man inte så har vi konsumenter en moralisk skyldighet att sluta handla där. Fackföreningarna får väl tala om vilka det är som inte sköter sig så vi får ta ställning.”

Ingemars blogg (beskrivs som vänstersocialdemokratisk): McDonaldsjobb?

”Utvecklingen påminner inte så lite om det skedde när USA:s fackföreningsrörelse krossades på 1950-talet. Är det samma utveckling som Sverige ska gå? Svartjobb, osynliga människor och fattiga men arbetande är det framtiden det. En sådan utveckling innebär ett samhälle som slits sönder av interna motsättningar, framväxande desperation och rasism.”

Farmorgun i Norrtälje: Det angår inte mig

”Jag skäms för att vi vuxna, etablerade som företagare eller i andra sammanhang, är så taskiga förebilder för det uppväxande släkten! Istället för att med tvivelaktiga metoder peka ut 95 procent av svenska folket som fuskare i förhållande till våra system för en jämlik välfärd, borde näringslivets företrädare - om man verkligen tror på kapitalismen som inspirationskälla - ta itu med dem, som tror sig kunna göra vad som helst i företagsamhetens namn.”