”Inga planer på bröllop”

NYHETER

Hovet dementerar – men experterna tror att Victoria och Daniel gifter sig i juni

Foto: PÅ GÅNG... ELLER INTE? Det febras och yras efter att uppgifter om att UD äskat extra pengar för ”beredskap för bröllop i kungahuset” blivit kända. Hovet förnekar dock bestämt att Victoria och Daniel har några giftasplaner.

Lördagen den 14 juni 2008 ringer bröllopsklockorna för Victoria och Daniel.

Åtminstone om man får tro hovreportern Sten Hedman.

– De gifter sig dagarna före midsommar, när Sverige är som vackrast, säger han.

Sverige har drabbats av kunglig bröllopsyra sedan det i går blev känt att UD äskat om extra pengar för ”beredskap för bröllop i kungahuset”.

Från hovets sida förnekas dock alla sådana planer.

– Det kräver stora förberedelser. Det är inget som kommer till plötsligt en dag och just nu finns ingen planering för bröllop, säger hovets presschef Nina Eldh.

Men dementierna övertygar inte de hovexperter Aftonbladet talat med.

– Hovet kommer inte att säga någonting förrän Victoria och Daniel sitter där i soffan och berättar själva, säger Catarina Hurtig-Elmqvist, som skrivit boken ”Prinsessor” och driver Aftonbladets Prinsessblogg.

”Förlovar sig i mars”

Se&Hörs hovreporter Sten Hedman är inne på samma linje.

– Jag tror att hon kommer göra precis som sin pappa och mamma: förlova sig i mars i den gröna soffan i prinsessan Sibyllas gamla våning på Slottet. Sen gifter de sig några dagar före midsommar, när Sverige är som vackrast. Och det blir en lördag. Då är det den 14!

Även den legendariska kändisjournalisten Agneta von Schinkel tror på ett junibröllop, men är tveksam till om det blir redan nästa år.

– Jag skulle bli mycket förvånad om det blir något nästa år. Hovets dementi är mycket tydlig. Sen undrar jag om Daniel är helt redo för förändringen, säger hon.

Ryms inte i budgeten

UD:s presschef Cecilia Juhlin, som omedvetet startade bröllopsyran, påpekar gång på gång att UD inte fått någon förhandsinformation från hovet om ett kommande bröllop.

I samband med kungens 60-årsfirande insåg hon att ett bröllop inte ryms i den normala budgeten.

Tusentals utländska journalister väntas då komma till Sverige och det är UD:s ansvar att ordna arbetsplatser, transporter och andra arrangemang åt dem. Redan förra året fanns äskandet med i UD:s verksamhetsplanering, men kallades då för ”oförutsedda händelser i det svenska samhället”.

– Kungahuset har tre giftasvuxna barn och sannolikheten blir väl större för varje år som går, säger Cecilia Juhlin.