Skolorna slåss om gymnasieeleverna

NYHETER

Friskolorna lockar med datorer och restauranglunch

Foto: ”Jag kan stolt säga att jag går på Malmös snyggaste skola”, säger Martina Liljegren, elevrådsordförande på Kunskapsgymnasiet.

Fler skolor – men allt färre elever.

Kampen om gymnasieungdomarna hårdnar.

Allt fler faller för friskolornas locktoner om resor, bärbara datorer och gratisluncher. Samtidigt visar Skolverkets statistik att antalet behöriga elever till gymnasiet är det lägsta på tio år.

– Konkurrensen är till viss del bra men det är inte kul när vi tvingas lägga ner en kommunal skola, säger Gun Wiklund, utvecklingschef på utbildningsförvaltningen i Malmö.

Ännu en skola

I tisdags invigde skolchefen Mats Ingelström nya Kunskapsgymnasiet i Västra hamnen i Malmö. Det innebär att niorna som snart ska göra sitt gymnasieval får ännu en fristående skola att välja bland.

– Jag kan stolt säga att jag går på Malmös snyggaste skola. Om något år hoppas jag att den även klassas som den bästa, säger Martina Liljegren, elevrådsordförande på Kunskapsgymnasiet.

Olika lockbeten

För de kommunala skolorna blir det svårare att hävda sig mot friskolornas olika lockbeten.

– Men vi har läromedel av alla slag som kanske inte finns på friskolorna. Fast för vår del handlar mycket om tradition och att ha ett gott rykte. Trivs eleverna sprids det till andra ungdomar, säger Gun Wiklund.