En miljon människor flyr

avMikael Stengård

NYHETER

Väderstationer varnar för hårda vindar

Foto: NASA
Satellitbild från i dag på de bränder som rasar i Kalifornien, från norr om Los Angeles till San Diego vid gränsen till Mexiko i söder.

En miljon människor har evakuerats, motorvägar har stängts av och hjälp har kallats in från andra länder.

Samtidigt varnar väderstationer för kraftiga vindar som riskerar att sprida bränderna i Kalifornien.

Den amerikanska motsvarigheten till SMHI utfärdade under onsdagen en rödflaggvarning för extremt kraftiga vindar i det eldhärjade området. Men på vissa håll har vindarnas stryka minskat till räddningstjänstens glädje.

Fångar hjälper till

Tusentals brandmän bekämpar de bränder som rasar från Los Angeles ner till den mexikanska gränsen.

Värst är läget runt San Diego. Hjälp har kallats in från andra delstater och Mexiko. Till och med fångar från Kaliforniens fängelser har skickats ut för att bekämpa bränderna, uppger CNN.

950 000 människor har beordrats att lämna sina hem. Det är den största evakueringen i USA sedan orkanen Katrina 2005.

Det finns olika uppgifter om hur många personer som omkommit i bränderna, men enligt officiella siffror har en människa dött. Ytterligare 70 personer, varav 34 brandmän, har skadats.

Katastroftillstånd

President Bush kommer att besöka området på torsdag. I tisdags utlyste han katastroftillstånd och på onsdagen utlyste han en så kallad "federal disaster declaration" vilket innebär att familjer som drabbats av bränderna får tillgång till federala bidrag.

Tiotusentals hem riskerar att förstöras och röken från bränderna utgör allvarliga hälsorisker för invånarna. Röken sprids långt utanför eldarna och orsakar bland annat andningsproblem.