Över 30 gripna i maffiaräd

NYHETER

Åklagare: Det var kvinnor som beordrade morden i Tyskland

1 av 8 | Foto: HEMLIG VÄGG. Polisen bröt upp väggen och grep tre män som gömt sig i den hemliga bunkern, som byggts rakt under stadskärnan i San Luca.

Polisen tog sig bland annat ner i en hemlig bunker och klanbossarna fördes bort i handbojor efter polisräden.

Många av de gripna är kvinnor.

– Det är kvinnorna som driver den här vendettan. De bestämmer när kriget ska trappas upp, säger en åklagare i Kalabrien.

Dagens räd mot den hemliga italienska brottsorganisationen 'ndrangheta i Kalabrien i södra Italien är en av flera efter de uppmärksammade morden på sex män, 16-38 år gamla.

Offren sköts alla ihjäl på en restaurang i Duisburg i Tyskland i samband med en familjeträff den 15 augusti.

Mördarna finns i den hemlighetsfulla kalabriska maffian 'ndrangheta.

Krigar om kokainhandeln

Idag slog polisen till mot ett stort antal adresser, bland annat i de två rivaliserande klanernas hemort San Luca i Kalabrien. Bland de gripna finns flera klanbossar, ett antal kvinnor och dessutom bröder till två av offren från Tyskland.

Flera personer greps också nära Rom.

Gangsterkriget gäller ytterst kontrollen över den lukrativa narkotikahandeln i Europa, främst kokain, och kriget mellan de två rivaliserande grupperna har pågått sedan 1991.

Kvinnorna drivande

– Det är kvinnorna som driver den här vendettan. Det är kvinnorna som bestämmer om man ska trappa upp eller om man ska dämpa ner den här typen av konflikt, säger anti-maffiaåklagaren Nicola Gratteri till italiensk tv.

Där visades dramatiska bilder från polisens räd i San Luca.

Bland annat tog man sig ner i en hemlig tunnel som ledde till en underjordisk vinkällare med dold dörr till en bunker rakt under stadskärnan i San Luca, stan där de två rivaliserande grupperna trappat upp ett blodigt internt krig.

Bland glasflaskor och bråte bakom en väl dold och fjärrstyrd ingång hittades tre män som gömt sig.

Sammanlagt greps 32 personer och fem är enligt polisen kvinnor.

Över 300 poliser

Över 300 poliser deltog i razzian, som polisen hoppas ska lägga sordin på vendettan.

Målet i San Luca var inte i första hand att hitta mördarna från Tyskland utan att få stopp på det accelererande våldet mellan två rivalisernade 'ndrangheta-klaner. Flera av de som nu gripits misstänks ha planerat hämndaktioner mot den grupp som utförde morden i Tyskland.

Efter mordet efterlystes sammanlagt 44 personer.

De som nu gripits anklagas bland annat för samröre med en kriminell organisation, mord och vapenhandel.

– Man kan anta att det hade blivit en reaktion på morden med tanke på att de här två klanerna hatar varann så oerhört, säger Renato Cortese, chef vid polisen i regionhuvudstaden Reggio Calabria.