"Det är absolut inget maskeradtåg"

Foto: Medlemmarna i Lambretta club Stockholm och Lådan MC har träffats och åkt tillsammans tidigare men på lördag är det allvar.
NYHETER

Mods och rockers är kända rivaler ända sedan sextiotalet. På lördag den 1 september möts de i ett gemensamt race genom staden. Men glöm kravallerna i Brighton 1964, på Skeppsbron kommer det att gå fredligt till. Vi har pratat med Christian Rudheim, en av arrangörerna till Mods vs Rockers.

Foto: Namn: Christian Rudheim Ålder: 42 Bor: Södermalm Aktuell: Ordförande i Södermalms scooterklubb och en av arrangörerna av Mods vs. Rockers.

- Omkring sjuttio engelska motorcyklar och sjuttio scootrar kommer att köra genom staden, bland annat via Sveavägen till Skeppsbron, nedanför Slottsbacken. Där är den publika delen av evenemanget med en utställning av veteranmotorcyklar och scootrar, lotteri och annat.

Hur föddes idén?

- Det bottnar i den traditionella motsättningen mellan mods och rockers i sextiotalets England. Jag och två andra killar tänkte att det vore kul att göra något som aldrig gjorts tidigare. Alla som åker har veteraner, det är viktigt. Det ska motsvara den klassiska bilden som finns av mods och rockers. Är en detalj fel så blir hela intrycket förstört.

Kommer det bli fler evenemang?

- Ja, det här kommer bli årligt återkommande. Vi har till exempel instiftat ett vandringspris som i år går till den sida som lyckats samla flest åkare.

Hur mycket mods och rockers är ni egentligen?

- Det är ju en samvetsfråga, men det är absolut inget maskeradtåg på lördag. Jag kan ju bara prata för modssidan men de flesta av oss har en bakgrund i modkulturen och lyssnar på den musiken. Mc-klubben lysnnar ju inte på Elvis och Gene Vincent, men vi lever alla med det här intresset.

- Förr stod mods för modernism och framtidsvision medan rockers var bakåtsträvare. Nu är båda grupperna nostalgiker. Det är fler saker som förenar än skiljer oss åt nuförtiden. Vi och de i Lådan MC umgås annars också men rivaliteten finns där och det tar vi fasta på i helgen. Vi vill ju visa att vi är snyggare och coolare.

Elvira S Barsotti

Allt om Stockholm

Läs mer om evenemanget: