Här väcks cancersjuka Shpresas livshopp

Foto: I söndags kunde 80-åriga Kurt Sköld lämna det glädjande beskedet till Sphresa i Albanien. Hon får hjälp i Sverige.
NYHETER

Utan vård kan 11-åriga Shpresa Mehmeti i Albanien bara ha veckor kvar att leva. I söndags fick hon sitt livs bästa besked via en webkamera i Ystad. Tack vare 80-åriga Kurt Sköld får hon komma till Sverige för att få behandling.

Foto: Utan rätt vård kommer 11-åriga Sphresa Mehmeti inte att klara sig.

Shpresa Mehmeti fick i söndags hjälp av en sjuksköterska att ta sig till ett internet-café i Tirana i Albanien. Där, via en webkameralänk till Kurt Sköld i Ystad, väntade glädjebeskedet:

Hon får komma till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

– Hon blev så glad att hon grät, berättar Kurt Sköld för aftonbladet.se.

”Det är bråttom”

Shpresa har en mycket agressiv form av leukemi. Utan vård är det bara en tidsfråga innan hon dör. Hemma i Albanien finns inte den specialistvård som kan rädda henne.

Tack vare Nedirafonden som drivs av Kurt Sköld, och en miljon insamlade kronor har nytt hopp tänts för Sphresa.

– Till slut har vi lyckats samla in pengarna som ska bekosta hennes vård på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

Nu hoppas Kurt Sköld bara att alla papper hinner bli klara så att hon får komma till Sverige så fort som möjligt. Den 80-åriga Ystadsbon drar sig inte för att gå högt upp i myndighetshierarkin för att hjälpa flickan.

– Jag har tagit hjälp av regeringskansliet och svenska ambassaden i Albanien för att fixa alla nödvändiga papper och jag har goda förhoppningar om att Sphresa får komma hit under veckan.

Samtidigt är han orolig inför hennes resa.

– Hennes hälsotillstånd är mycket svagt och hon klarar inte några stora påfrestningar.

Anonym räddare

Insamlingen för att hjälpa den 11-åriga flickan gick till en början trögt. Kurt Sköld slet förtvivlat, men Shpresas tillstånd blev allt sämre och i kassan fattades nästan en halv miljon kronor.

Räddningen kom som en total överaskning. En anonym privatperson satte in 400 000 kronor på Nedirafondens 90-konto.

– Det måste röra sig om en verkligt god människa som vi inte nog kan tacka, säger Kurt Sköld.

Shpresas kamp för att överleva kommer att bli lång och hård även när hon kommer till Sverige. Här ska hon genomgå en tre till fyra år lång behandling vid Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm.

– Den här miljonen räcker bara till själva behandlingen. Nu måste vi bara hitta ett sätt att täcka alla kringkostnader, säger Kurt Sköld och vädjar till fler skyddsänglar att ge ett bidrag.