Så billig är nätspriten

NYHETER

Svensk alkoholskatt på import gör vinsten liten

Du slipper Systembolagets köer – men så mycket billigare blir det inte.

För trots att EU har gett grönt ljus för den så kallade nätspriten måste man betala svensk alkoholskatt på det man köper.

Priserna på internet är i många fall mindre än hälften av vad de är på Systembolaget.

Du kan till exempel få en tre liters bag-in-box med rött eller vitt vin för 54 kronor.

Ska betala alkoholskatt

I dagsläget är det dock så att svensk alkoholskatt ska betalas vid nätimport, det slog EU:s domstol fast i en dom i fjol. Men det finns i dag inte någon kontrollapparat som kan administrera detta.

– Sen är ju frågan hur staten ska genomföra de kontrollerna, hur de ska få tag på spriten, säger Ola Wiklund, docent i EU-rätt och ombud i flera nätspritsprocesser mot staten.

Räkna på frakten

För en liter 5,5-procentig öl blir den extra skatten 8,08 kronor och för en liter vin 22,08 kronor. En liter sprit skulle kosta 200,50 kronor i extra skatt att ta in – om den drivs in.

Frakt tillkommer på beställningen, men om du beställer en större mängd, eller går ihop med dina kompisar blir den merkostnaden överkomlig.

En del sajter låter köparna själva ombesörja frakten, vilket kan vara lite krångligt, andra ombesörjer frakten med post. Det kan vara värt att lägga några extra minuter på att räkna ut vad frakten kommer att kosta dig, både i pengar och besvär.

Nätsajter överbelastade

För ett par år sedan var det oerhört populärt att köpa alkohol över nätet, men den senaste tiden har det minskat lite när rättsläget varit oklart och tullen gjort många raider.

Många nätbutiker har stängt igen sina svenska avdelningar i väntan på EU-beslutet, men vi kan nu vänta oss ett uppsving och att många öppnar igen och satsar för fullt.

Efter tisdagens beslut var många av nätbutikernas hemsidor överbelastade av kunder som ville beställa internetsprit.

Så räknar du ut skatten

Aftonbladet.se